Στις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στους Χαλκιάδες της Λάρισας η 11η Γιορτή Πλιγουρίου.
Πρόκειται για μια εκδήλωση που στόχο έχει την προβολή και ανάδειξη ενός εδέσματος πολύ διαδεδομένου στην περιοχή και τη μετάδοση αυτής της παραδοσιακής τέχνης στις νεότερες γενιές. Πολύ αγαπητό στα παλιότερα χρόνια, με μεγάλη θρεπτική αξία, το πλιγούρι φτιάχνεται εξ' ολοκλήρου από την επεξεργασία του σιταριού, κάτι που τείνει να ξεχαστεί στη σύγχρονη εποχή. Η ιδέα της γιορτής πλιγουρίου προέκυψε από την επιθυμία να γίνει ευρύτερα γνωστό ένα έδεσμα πολύ διαδεδομένο στα παλαιότερα χρόνια. Έτσι κάθε χρόνο τον Ιούλιο, οι γυναίκες του Συλλόγου παρασκευάζουν πλιγούρι από σιτάρια του χωριού και την ημέρα της γιορτής μαγειρεύουν μεγάλες ποσότητες μαζί με κρέας και το προσφέρουν δωρεάν στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής. Οι συνδιοργανωτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Χαλκιάδων.
Εξάλλου στις 5 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στον Ομόλιο της Λάρισας, η Γιορτή Καλαμποκιού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με συνδιοργανωτή τη Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ» Δήμου Αγιάς. Η Γιορτή Καλαμποκιού, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, έχει στόχο να ανοίξει νέους ορίζοντες σε θεσμούς, όπως είναι οι γιορτές αγροτικών προϊόντων. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση βίντεο για την σπορά και τον αλωνισμό του καλαμποκιού, έκθεση περιπτέρων, ομιλίες και άλλες παράλληλες δράσεις ανάδειξης τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής όσο και των αγροτικών προϊόντων όπως το καλαμπόκι που στηρίζει την τοπική οικονομία.
Τέλος, η γιορτή θα κλείσει με μουσικοχορευτικό γλέντι και θα μοιραστούν στους παρευρισκόμενους διάφορα εδέσματα, που θα έχουν σαν πρώτη ύλη το καλαμπόκι, ώστε να δοθεί μια ευχάριστη νότα στους κατοίκους όλου του Νομού. Σκοπός της γιορτής είναι η ανάδειξη του καλαμποκιού, η προβολή της διατροφικής του αξίας αλλά και η ποικιλότροπη χρήση του.

tornosnews.gr