«Η χώρα σήμερα εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα: Πως εντάσσεται με έναν ιδιαίτερα ενισχυμένο ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη» είπε στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση 4 Κυρώσεων Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας, νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά μοιάζουν να σηματοδοτούν τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, ως ενός σημαντικού παράγοντα στο αναδυόμενο ενεργειακό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου».

Τόνισε, ωστόσο, πως θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι στον τομέα της ενέργειας συναντιούνται πολλοί επιμέρους κλάδοι, που θα πρέπει να εντάσσονται σ’ έναν γενικότερο μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό.

«Αυτόν βέβαια τον στρατηγικό σχεδιασμό, κύριε Υπουργέ, δεν τον ακούσαμε, ούτε τον είδαμε. Δεν ακούσαμε αν αυτός ο σχεδιασμός έχει έναν απώτερο στόχο, που δεν θα έπρεπε να είναι άλλος από την πολυπόθητη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της σταδιακής αποδέσμευσής της από τον λιγνίτη. Μιας πηγής ενέργειας που πλέον περισσότερο υπονομεύει το εγχώριο ενεργειακό σύστημα και ό,τι ήταν να προσφέρει, το έχει προσφέρει» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η Ευαγγελία Λιακούλη υπενθύμισε πως ιστορικά τίποτα από όλα αυτά, που συζητήθηκαν στην Βουλή, δεν θα ήταν εφικτό, εάν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν οραματιστεί και δεν είχαν βάλει τα θεμέλια αυτής της τόσο σημαντικής προσπάθειας, με κομβικό πρόσωπο, τον τότε Υπουργό, το Γιάννη Μανιάτη.

«Σήμερα διαγκωνίζονται πάρα πολλοί για το ποιος θα πρωτοπάρει τα εύσημα. Ας είναι... Το ΠΑΣΟΚ είχε πρωτοπορήσει και τότε» τόνισε.
Η Λαρισαία πολιτικός, επιπροσθέτως, δήλωσε πως οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων δεν θα πρέπει να αποτελέσουν ενεργειακό μονόδρομο για τη χώρα, αλλά μόνο μια ενεργειακή ασφαλιστική δικλείδα.

«Δεν πρέπει να έχουμε σαν στόχο να βασίσουμε την οικονομία μας στις εξορύξεις, ούτε το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας μπορεί να δεσμευτεί στα ορυκτά καύσιμα. Πυξίδα μας θα πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Πράγμα που βεβαίως συνεπάγεται πως και η αξιοποίηση των ορυκτών μας πόρων, θα πρέπει να γίνει μέσα σε αυστηρά πλαίσια περιβαλλοντικής προστασίας. Γιατί ανάπτυξη που δεν είναι βιώσιμη, ανάπτυξη που δεν συνεισφέρει πολλαπλά στις τοπικές κοινωνίες, δεν συνιστά ανάπτυξη, αλλά βραδυφλεγή βόμβα» είπε καταλήγοντας.