Με μια σεμνή τελετή τιμήθηκε σήμερα Σάββατο το πρωί στον χώρο του μνημείου που βρίσκεται μπροστά στο Κλειστό Γυμναστήριο στην οδό Καρδίτσης, η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την τιμή και την αξιοπρέπειά τους αρνούμενοι να παραδώσουν τη Σημαία του Συντάγματος στους Γάλλους εισβολείς στη Θεσσαλία.

Η μάχη που έγινε στην περιοχή Μεζούρλο-λίγο έξω από τη Λάρισα- έλαβε χώρα το 1917 στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού και ονομάστηκε «Μάχη της Σημαίας».

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε για όγδοη συνεχή χρονιά από την Επιτροπή Εθνικής Μνήμης και Παράδοσης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί που απέστειλαν οι: Κουργιανίδης Γιάννης επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης "Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική" δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, εκδότης περιοδικού «Ενδοχώρα», Σαγιάς Γιώργος επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Πορτοκαλί- Σύγχρονη Πόλη,  δημοτικός σύμβουλος Δήμου Λαμίας, Αγγελουσόπουλος Θανάσης επικεφαλής  Δημοτικής Κίνησης Νέοι ορίζοντες Κιλελέρ δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κιλελέρ, Δράκος Θεόδωρος πρόεδρος κοινότητας Ζαλόγγου, Δημακόγιαννης Γεώργιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μάνης– Εκδότης «Αδούλωτη Μάνη», Δημητρούλιας Γεώργιος δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Μιχαλακόπουλος Χάρης  δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πύργου, Βασιλειάδης Νίκος  Νομικός,  Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας  Τμήμα Νεώτερης Ιστορίας συγγραφέας, Κακούρη Αθηνά συγγραφέας, Ευαγγελίδης Δημήτρης, Εθνολόγος-συγγραφέας,  Παπαφλωράτος Γιάννης  Διδάκτωρ Νεοτέρας και Συγχρόνου Ιστορίας Παν. Αθηνών, καθηγητής στρατιωτικών σχολών, συγγραφέας, Ζαφειρίου Φανή ιστορικό στέλεχος του πατριωτικού-εθνικιστικού χώρου, σύζυγος του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καρδαρά-ιατρού, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης της αναδείξεως του μνημείου και της ιστορίας του.

Ακολούθησε ομιλία και αναφορά στο ιστορικό της μάχης από τον καθηγητή κ. Κ. Βαϊούλη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» και εκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος επισήμανε ότι: Οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης είναι μέρος της παιδευτικής διαδικασίας δημιουργίας ελευθέρων ανθρώπων.

Κι αυτό, επειδή σφυρηλατούν τη μνήμη, σμιλεύουν τις συνειδήσεις και διαμορφώνουν τις συλλογικές ταυτότητες που στηρίζουν τους συλλογικούς προσανατολισμούς μιας κοινωνίας.

Οι συλλογικές ταυτότητες είναι το θεμέλιο της οντολογικού περιεχομένου συλλογικής ελευθερίας μιας κοινωνίας και η καλλιέργειά της στους νέους συνιστά κατάκτηση πολιτισμού.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως οι σημερινές πολιτικά ελεύθερες κοινωνίες είναι οι νικήτριες μιας αδυσώπητης διαπάλης μεταξύ των αξιώσεων συλλογικής ελευθερίας των διακριτών κοινωνιών του πλανήτη και των αξιώσεων για κυριαρχία των βαρβάρων ηγεμονισμών.

Κατέληξε με την δέσμευση ότι η εκδήλωση θα τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων για να αναδειχθεί ακόμη μία επέτειος που τιμά την πόλη μας και αναδεικνύει την πραγματική ταυτότητά της.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν», τον Μακεδονικό Σύνδεσμο και την Επιτροπή Εθνικής Μνήμης και Παράδοσης.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο.