«Σήμερα ο δήμος έχει διαθέσιμα στο ταμείο 14 εκατ. ευρώ» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων απαντώντας στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Όπως σημειώνεται «η μόνη πενταετία που ο δήμος δεν επιβαρύνθηκε με δανεισμό ήταν στη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής» ενώ «από το 1999 -  2011 πάρθηκαν δάνεια ύψους 17,5 εκατ. ευρώ».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τη συζήτηση για τη λήψη επενδυτικού δανείου για την ανανέωση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας αλλά και για την οικονομική θέση του Δήμου, σημειώνουμε τα εξής:

Οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν το θέμα της λήψης του δανείου.

Οσοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ενημέρωση, αφενός λένε ψέματα, αφετέρου εντέχνως και εκ του πονηρού, επιχειρούν να προκαλέσουν ερωτηματικά στους πολίτες.  

Παρόλα αυτά, για να γνωρίζουν οι πολίτες παραθέτουμε για άλλη μια φορά βασικά στοιχεία που αποτυπώνουν την οικονομική κατάσταση και τη δραστηριότητα του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή την περασμένη θητεία κινήθηκε με αποτελεσματικότητα σε ότι αφορά στα οικονομικά. Με χρηστή διαχείριση και εξορθολογισμό, διαμορφώθηκαν οι συνθήκες ώστε ο Δήμος να υλοποιήσει, από ίδιους πόρους, ένα μεγάλο έργο πολλών εκατομμυρίων.

Σήμερα ο δήμος έχει διαθέσιμα στο ταμείο 14 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου και του προβλεπόμενου, εκ του νόμου,  ποσού ασφαλείας που αφορά τη μισθοδοσία δυο μηνών των υπαλλήλων (περίπου 5 εκατ. ευρώ).

Όλα τα έργα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό με ίδιους πόρους έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Οι χρηματοροές συνεχίζονται και νέα έργα οδεύουν προς υλοποίηση με ίδιους πόρους. Ταυτόχρονα υλοποιούνται έργα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η μόνη πενταετία που ο δήμος δεν επιβαρύνθηκε με δανεισμό ήταν στη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής. Τα προηγούμενα χρόνια η πρακτική του δανεισμού ήταν συνήθης όχι μόνο για επενδυτικά σχέδια αλλά και για να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες. 

Από το 1999 -  2011 πάρθηκαν δάνεια ύψους 17,5 εκατ. ευρώ. Κατά τη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής αποπληρώθηκαν  δάνεια ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Και αυτό σε περίοδο που οι χρηματοδοτήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώθηκαν κατά 65%.

Πρέπει επίσης να γίνει ευρέως γνωστό πως την περασμένη θητεία ποσό 5 εκατ. από τα ανταποδοτικά τέλη διατέθηκε για θέματα της καθαριότητας. Ειδικότερα ποσό 3 εκατ. ευρώ διατέθηκε για τα υπόγεια συστήματα κάδων  και άλλα 2 εκατ. για την προμήθεια εξοπλισμού. 

Υπενθυμίζεται επίσης  ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε μειώσεις ανταποδοτικών τελών σε επιχειρήσεις κατά 20% και σε νοικοκυριά κατά 5%, μειώσεις που είχαν να γίνουν δεκαετίες.

Όλα αυτά δηλώνουν μεγάλο έργο και υγεία στα οικονομικά.

Η λήψη του επενδυτικού δανείου θα ήταν μια γενναία απόφαση του Δ.Σ. που θα οδηγούσε σε μεγάλη ανανέωση του στόλου, με άμεση βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη.

Οι παρατάξεις όμως που δεν ψήφισαν το δάνειο, ενώ συμφωνούν με την ανανέωση των μηχανημάτων θολώνουν τα νερά και δημιουργούν εντυπώσεις για να κρύψουν το βασικό κίνητρο της στάσης που τήρησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με απλές κουβέντες, προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές στη Δημοτική Αρχή, «τιμωρώντας» στο τέλος την πόλη. Ζήτησαν την πληρωμή των μηχανημάτων  από τα διαθέσιμα, για να υπονομεύσουν και να σταματήσουν την υλοποίηση των άλλων προγραμματισμένων έργων.

Τέλος, σε  ό,τι αφορά την ανακοίνωση της κας. Καραλαριώτου για «θεσμική εκτροπή του δημάρχου», μόνο ως φαιδρότητα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όπως επίσης η αναζήτηση και άλλης παράτασης για την αγορά των μηχανημάτων, όπως ζήτησε η παράταξη του κ. Γούλα, μόνο με «ομηρία» της πόλης μοιάζει. 

Η Δημοτική Αρχή προχωράει μπροστά υλοποιώντας τεράστιο έργο και η ζωή θα αφήσει πίσω όσους μεμψιμοιρούν και φέρονται με μικρότητα."