Η εκπαίδευση στη φυλακή μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η σημερινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο ΟΥΗΛ από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών της Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.
Κατά της διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε η ευρωπαϊκή εμπειρία που αποκόμισαν εκπαιδευτές από το ταξίδι τους σε σχολεία φυλακών του Βελγίου, αλλά και ο ευρύτερος προβληματισμός για την εκπαίδευση στις φυλακές.
Δύο πανεπιστημιακοί, τρία στελέχη υπουργείων και πέντε εκπαιδευτές ενηλίκων μοιράστηκαν στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο του ΟΥΗΛ τις εμπειρίες τους από την εκπαίδευση σε ένα κλειστό χώρο, όπως αυτό των φυλακών.
Στο πρώτο μέρος ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής του 2ου Σ.Δ.Ε. Γιώργος Τράντας και Κωνσταντίνος Οικονόμου αντίστοιχα, μίλησαν για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποίησε το 2ο Σ.Δ.Ε. Λάρισας στο Βέλγιο. Ακολούθως, οι πανεπιστημιακοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Γκόβαρης και Κώστας Μάγος, η Διευθύντρια Επαγγελματικής Κατάρτισης Ο.Α.Ε.Δ. Αθηνά Λάζου και τα στελέχη του νεοσύστατου Τμήματος του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση στα Καταστήματα Κράτησης Πιέρα Λευθεριώτου και Μαρία Παυλή- Κορρέ, αναφέρθηκαν στην εκπαίδευση και κατάρτιση στη φυλακή.
Τέλος, οι εκπαιδευτές ενηλίκων Βασιλική Χαδουλίτση, Μαρία Γιαννακοπούλου και Χρήστος Καραγεωργόπουλος μετέφεραν στο κοινό την εμπειρία δημιουργίας εναλλακτικού σχολείου στη φυλακή Κασσαβέτειας.
Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας στην είσοδο του θεάτρου λειτουργούσε από τον Σύλλογο «Διέξοδος, για το σωφρονισμό και την επανένταξη» bazaar με δημιουργίες των έγκλειστων στη φυλακή Λάρισας και εθελοντριών του Συλλόγου για την ενίσχυση του κοινωνικού έργου του.

ert.gr