Με την ευκαιρία της εμφάνισης της Χορωδίας της ΕΡΤ στην πόλη της Λάρισας στα πλαίσια του "1ου Φεστιβάλ Νεανικών Χορωδιών" που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και συντονίζει η γυναικεία χορωδία του Δ.Ω.Λ. "InDONNAtion", το Μουσικό Σχολείο Λάρισας υποδέχεται  τη χορωδία της ΕΡΤ σε μία παρουσίαση στο αμφιθέατρο του σχολείου τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 και ώρα 11:30 π.μ.

Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη λειτουργία καθώς και την καλλιτεχνική δράση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και ειδικότερα της Χορωδίας από τον μαέστρο κ. Δημήτρη Κτιστάκη και τα μέλη της και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στο χορωδιακό τραγούδι.

Βιογραφικό της Χορωδίας της ΕΡΤ

Η   Χορωδία  της  ΕΡΤ  ιδρύθηκε  το  1977 από  τον  Μάνο Χατζιδάκι, Διευθυντή  τότε  του  Τρίτου  Προγράμματος της Ραδιοφωνίας, ως «Χορωδία του Τρίτου», σε συνεργασία με τον Αντώνη Κοντογεωργίου, που υπήρξε ο οργανωτής και βασικός διευθυντής της ως σήμερα.

Η Χορωδία, που άρχισε με 18 μέλη και σήμερα αποτελείται από 55 χορωδούς, αναδείχθηκε σύντομα ως το καλύτερο χορωδιακό σύνολο της χώρας. Στο ρεπερτόριο της, που αριθμεί πάνω από 900 συνθέσεις, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων έργα για χορωδία και ορχήστρα των: J.S.Bach, C.P.E. Bach, Bacalof, Beethoven, Berlioz, Bernstein, Brahms, Bruckner, Corette, Debussy, Dvorak, Faure, Haydn, Kancheli, Kodaly, Liszt, Mahler, Mendelssohn, Milhaud, Mozart, Orff, Pergolesi, Prokofiev, Rossini, S.Saens, Shostakovich, Fl. Schmith, Schubert, Schumann, Scriabin, Stravinsky,Verdi, Vivaldi.

Στο ρεπερτόριο της Χορωδίας ανήκουν και οι όπερες: Αida (Verdi), Capuleti e

Montechi (Bellini), Norma (Bellini), Carmen (Bizet), Lucrezia Borgia (Donizetti),

Les Troyens (Berlioz), L’Orfeo (Monteverdi), Die Zauberflote (Mozart),

Cosi fan tutte (Mozart), Don Giovanni (Mozart), Le Nozze di Figaro (Mozart),

La Traviata (Verdi), Tristan und Isolde (Wagner), H επιστροφή της Ελένης (Μικρούτσικος), Ο γυάλινος κύκλος (Μαραγκόπουλος) και Ρέα (Σαμάρας).

Στη διαμόρφωση του  ρεπερτορίου της δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις ελληνικών έργων, από τα οποία 46 είναι για χορωδία και ορχήστρα.

Η δραστηριότητα της Xορωδίας  στο εξωτερικό αυξήθηκε την περίοδο 1993-94, με Γενικό Διευθυντή τον Μίκη Θεοδωράκη, χάριν στον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες από τις 44 εμφανίσεις  της εκτός  Ελλάδος, (Φεστιβάλ Ανόβερου, Φεστιβάλ Καϊρου, Φεστιβάλ Τουλούζης , Φεστιβάλ Κολωνίας, Φεστιβάλ Μονάχου, Φεστιβάλ Βελιγραδίου, Φεστιβάλ Φλωρεντίας, Φεστιβάλ Ελσίνκι, Όπερα του Mονπελιέ, ΗΠΑ, Καναδά, Κύπρο, Τουρκία, Τυνησία). H Xορωδία  έχει κατά καιρούς συνεργαστεί  και  με  άλλους  μαέστρους Έλληνες και ξένους .