«Ο Σταυρός του Χριστού είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς τον κάθε χριστιανό», τόνισε ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Λαρίσης.
Ο κ. Ιερώνυμος που προεξήρχε της περιφοράς του Τιμίου Σταυρού και του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, υπογράμμισε πως «η εκκλησία μας σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, προβάλλει τον Σταυρό του Χριστού μέσα στους ναούς άδειο, χωρίς το σώμα του Χριστού επάνω, όπως γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη. Αυτό, γίνεται, ως μια πρόσκληση προς εμάς να ανέβουμε στο ύψος που ανέβηκε ο λυτρωτής μας, να τον μιμηθούμε και να τον ακολουθήσουμε».
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης συμπαραστατούμενος από τον προϊστάμενο του ναού πρωτοπρεσβύτερο Βησσαρίων Αγορίτσα και άλλων κληρικών της μητροπόλεως, τόνισε πως «ο Σταυρός είναι σύμβολο δόξης και θριάμβου. Έρχεται τώρα που είμαστε στη μέση της τεσσαρακοστής να μας ενισχύσει, αφού η νηστεία αρχίζει να μας καταβάλλει και ο πνευματικός πόνος εντείνεται».

Ο κ. Ιερώνυμος στο τέλος τέλεσε Δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 και επιμνημόσυνη δέηση για τους απαγχονισθέντες αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. και επισήμανε πως «Οι ήρωες αυτοί έπεσαν στο πεδίο της μάχης και στην αγχόνη των Άγγλων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα εξαιτίας και της δικής μας διαιρέσεως και διχόνοιας αλλά και εξαιτίας ελληνικών λαθών η Κύπρος υποφέρει».
Συνέχισε λέγοντας πως «η Κύπρος είναι δύσκολο πράγμα. Είναι αγκάθι στην καρδιά του ελληνισμού γιατί τα σφάλματά μας είναι πολλά και η αλλοίωση του ήθους μεγάλη. Συνάμα όμως και νοθευμένο λίγο μέσα από την ευμάρεια του υλικού πλούτου και τον καταναλωτικών δεδομένων της εποχής», ενώ κλείνοντας ευχήθηκε «Μακάρι να δώσει ο Θεός, ώστε να ελευθερωθεί το κατεχόμενο νησί».
Τέλος να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν οι πιστοί που προσήλθαν από νωρίς το πρωί για να προσκυνήσουν με ευλάβεια τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, ενώ ο προϊστάμενος του ναού π. Βησσαρίων Αγορίτσας εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του.

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)