Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, ημερίδα με θέμα «Ισλάμ και Δύση», όπου απεύθυνε χαιρετισμό ο Διοικητής της 110ΠΜ, Σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραμεσίνης.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές ο πρώην Υπουργός και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας & Διεθνών Εξελίξεων κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αστέριος Χουλιάρας και η συγγραφέας κα. ΣώτηΤριανταφύλλου.
Ο κύριος Ανδριανόπουλος παρουσίασε το θεωρητικό πλαίσιο του Ίσλαμ, κάνοντας μία ξεκάθαρη περιεκτική περιγραφή και δημιουργία του φαινομένου του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού και αναλύοντας τις επιδράσεις του στον ευρωπαϊκό χώρο. Αναφέρθηκε δε, στις προεκτάσεις  των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ήπειρο εν γένει, ενώ ο κύριος Χουλιάρας προσέγγισε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία αναλύοντας την σχέση Ισλάμ και Ευρώπη και παρουσιάζοντας μύθους και παρερμηνείες στην ανάπτυξη της σχέσης αυτής,υποστηρίζοντας ότι η πραγματικότητα για τις δυτικές κοινωνίες δεν είναι τόσο ανησυχητική.Η κυρία ΣώτηΤριανταφύλλου αντίθετα , υποστήριξε ότι η πολυπολιτισμικότητα που προωθείται, είναι αντίθετη και αποτελεί πλήγμα στο πλουραλισμό των δυτικών κοινωνιών.


Την ημερίδα συντόνισε ο Υπσγος (ΤΤΗ) Μιχαήλ Μαραυγάκης,ο οποίος παρουσίασε το θέμα, με όλες του τις προεκτάσεις , καθώς και τα συμπεράσματααυτής.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην Υπουργός  Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας,  κ. Δημήτριος Ι. Παπαδημόπουλος, ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου  Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α κ. Βασίλειος Κλόκοζας,ο πρόεδρος της ένωσης αποστράτων αεροπορίας του Παραρτήματος Λάρισας Σγοςε.α Κων/νος Λιούτας, στελέχη της Μονάδας, αντιπροσωπείες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, της 1ης Στρατιάς, του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων,της 140 Σμηναρχίας Επιχειρησιακών Πληροφοριών και Ηλεκτρονικού Πολέμου και απόστρατοι Αξιωματικοί.