Σχετικά με την επικείμενη προκήρυξη από πλευράς υπ. Υγείας 940 θέσεων γιατρών ΕΣΥ, απ’ τις οποίες οι 90 αφορούν όλα τα νοσοκομεία και ΚΥ της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα), ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας επισημαίνει τα παρακάτω:
1.    Οι θέσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν πανελλαδικά είναι πολύ λιγότερες απ’ αυτές που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης  και απόλυσης των επικουρικών γιατρών  (700 συνταξιοδοτήσεις  + 1000 απολύσεις στις 31-12-2019=1700 θέσεις).
2.    Οι διαδικασίες πρόσληψης είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα μέσα στο 2019 να μην φθάσει κανένας γιατρός στη θέση του απ’ τη νέα προκήρυξη. Ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην οριστική τοποθέτηση αυτών που προσλήφθηκαν το 2017-18.
3.    Όσον αφορά την χρηματοδότηση της περιοχής μας, στο ΓΝΛ  είναι κατά 2.5 εκατ. ευρώ μικρότερη, ενώ στο ΠΓΝΛ η όποια μικρή αύξηση απορροφήθηκε από τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, που πριν χορηγούνταν από τα εξωτερικά φαρμακεία.
4.    Σύμφωνα πάντα με την ΕΙΝΚΥΛ, για το ΓΝΛ οι θέσεις περικόπηκαν το 2012 από 150 σε 122, από τις οποίες είναι καλυμμένες οι 90. Απ’ τις υπόλοιπες 32, μόλις οι 16 δόθηκαν για προκήρυξη (από αυτές εγκρίθηκαν πριν λίγες μέρες από την ΥΠΕ μόνον οι 6), ενώ οι υπόλοιπες 16 είναι «μπλοκαρισμένες» για άγνωστο λόγο.
5.    Στο ΠΓΝΛ, ενώ έχει ζητηθεί να καλυφθούν οι 44 κενές οργανικές θέσεις, πρόκειται μάλλον απ’ τις πληροφορίες μας, να δοθούν μόνο οι 10.
6.    Μείζον πρόβλημα λειτουργίας και κατάθεσης προγραμμάτων εφημεριών, αντιμετωπίζουν σήμερα στο ΓΝΛ η Παιδοχειρουργική, το Ακτινολογικό και το Ελληνικό «παράδοξο» της ΜΑΦ, που ενώ έχει νοσηλεύσει μερικούς εκατοντάδες ασθενείς, δεν υφίσταται στον οργανισμό του νοσοκομείου.
7.    Στο ΠΓΝΛ αντίστοιχα σήμερα, μείζον πρόβλημα ιδιαίτερα νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζει η ΜΕΘ, που βρίσκεται σε στασιμότητα ανάπτυξης όλων των κρεβατιών της και ορισμένα εργαστήρια (Μικροβιολογικό, Παθολογοανατομικό), τα οποία περιοδικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους, λόγω έλλειψης υλικών, αντιδραστηρίων και προσωπικού, καθώς επίσης και το Ακτινολογικό τμήμα.
Όλα τα παραπάνω, μαζί με την «άσχημη» εικόνα των κτιριακών υποδομών (ιδιαίτερα στα ΚΥ Φαρσάλων και Τυρνάβου) και του απαρχαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα στο ΓΝΛ και τα ΚΥ, καθώς και την ανύπαρκτη ουσιαστικά οργάνωση της ΠΦΥ, συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή μας.
Αν δε σε όλα αυτά προστεθούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης, της υποχρηματοδότησης, των επικουρικών γιατρών, της έλλειψης ειδικευομένων, της μετανάστευσης, των οργανισμών των νοσοκομείων και του υγειονομικού χάρτη, της ποινικοποιήσεως των ιατρικών πράξεων και των επιπλοκών, τότε μπορούμε να συζητάμε για ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Για τους ανωτέρω λόγους, καλούμε όλα τα μέλη μας σε συσπείρωση, επαγρύπνηση και συμμετοχή σε κάθε συνέλευση ή σύσκεψη που έχει στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης στην περιοχή μας.
Τέλος, καλούμε την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή, την 5η ΥΠΕ καθώς και κάθε συναρμόδιο φορέα, να ορίσουν από κοινού σύσκεψη ώστε να συζητήσουμε ανοιχτά και υπεύθυνα τα ζητήματα υγείας της περιοχής ευθύνης μας.