Μια διετία, 2017-2018, με πλούσιο έργο και παράλληλη μείωση των δημοτικών τελών, προανήγγειλε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η συνεδρίαση είχε ως βασικό θέμα τον ταμειακό απολογισμό και την έγκριση του ισολογισμού ο οποίος υπερψηφίστηκε με 28 ναι των δημοτικών συμβούλων, 8 όχι και 3 ναι των προέδρων τοπικών κοινοτήτων, ο ισολογισμός – ταμειακός απολογισμός του 2015 του Δήμου Λαρισαίων.

«Σπείραμε, έχουμε διαθέσιμα, είμαστε φερέγγυοι και το αποδείξαμε, έχουμε οργανωθεί, ο Δήμος Λαρισαίων είναι σε θέση να παράξει έργο και θα το υλοποιήσει. Θα είναι η μόνη Δημοτική αρχή – και θα είναι «ντάλα μεσημέρι»- που θα μειώσει τα τέλη των πολιτών, χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη βιωσιμότητα του Δήμου», σημείωσε με ένταση ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων επί του θέματος. Ο κ. Καλογιάννης κατηγόρησε εμμέσως την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης για μηδενισμό του δημοτικού έργου, που στόχο έχει να «δρέψει» καρπούς, σημειώνοντας παράλληλα πως μια τέτοια κριτική δεν είναι χρήσιμη για τους πολίτες.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε η δημοτική αρχή ότι δεν έχει παρουσιάσει έργο, σημείωσε «θα ήταν τρελή μια δημοτική αρχή αν είχε διαθέσιμα και δεν τα μετέτρεπε σε έργα». «Δε θα υπάρξει προεκλογική χρονιά», συνέχισε ο κ. Καλογιάννης, «στην πόλη εξελίσσεται ένα σημαντικό έργο. Θα συνεχίσουμε να νοικοκυρεύουμε το Δήμο και να κάνουμε έργο ανταποδοτικό στους πολίτες», προαναγγέλλοντας πως η κορύφωση του έργου της Δημοτικής Αρχής θα σημειωθεί τα έτη 2017 - 2018.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Παναγιώτη Νταή, ο οποίος παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου για το έτος 2015, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «οικονομική υγεία» του Δήμου και αύξηση των ταμειακών του διαθεσίμων. «Παρόλη την αβεβαιότητα στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, εκτελέσαμε τον προϋπολογισμό όσον αφορά στα έσοδα στο 100%, όσον δε αφορά τα έργα η υλοποίησή τους παρουσίασε μεγάλες καθυστερήσεις» λόγω των προβλημάτων της περιόδου 2014-2015. Ο κ. Νταής κατέληξε τονίζοντας ότι «η επίτευξη του πλεονάσματος και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 έγινε σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης παρόλο που δεν αυξήσαμε τα ανταποδοτικά τέλη, φόρους και εισφορές, αλλά αντίθετα προχωρήσαμε μέσα από τις πολιτικές ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων: Σε απαλλαγή ή μείωση των δημοτικών τελών, μείωση των τροφείων των βρεφονηπιακών σταθμών, μεγαλύτερη στήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου, μειώσεις τιμών μίσθωσης των περιπτέρων της ετήσιας εμποροπανήγυρης».

Ρένα: "Δεν κάνατε τίποτα το 2015" 

Σκληρή κριτική άσκησε στα λεγόμενα του κ. Νταή η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι δεν έκανε κανένα νέο έργο στη Λάρισα το 2015. «Δεν ανταποδώσατε τίποτα σε έργο στους πολίτες της Λάρισας και έτσι προέκυψε το ταμειακό διαθέσιμο. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργείτε και το 2016, ακολουθώντας μια φιλοσοφία που δεν είναι χρήσιμη στους δημότες», σημείωσε η κα Καραλαριώτου, δηλώνοντας πως καταψηφίζει τον απολογισμό.

Τζανακούλης: Μην μας συγκρίνετε...

«Είναι πολύ νωρίς να συγκρίνετε τα δικά σας στοιχεία με αυτά της προηγούμενης δημοτικής αρχής», σημείωσε ο Κώστας Τζανακούλης, κάνοντας λόγο για υποννοούμενα που άφησε ο κ. Νταής κατά την παρουσίαση των στοιχείων. 

Υπερψήφισε ο Νασιώκας

 «Η οικονομική ευρωστία του Δήμου θα πρέπει να συνοδεύεται από γενναιότερες παρεμβάσεις, πολλές από τις οποίες δεν είδαμε αυτά τα χρόνια», τόνισε ο Έκτορας Νασιώκας, δηλώνοντας πως θα υπερψηφίσει τον απολογισμό. 

Κριτική Διαμάντου

Για πολιτική ταύτιση της Δημοτικής Αρχής με την διαμορφωμένη κεντρική πολιτική «που στερεί τη δυνατότητα από τους ΟΤΑ να ενδυναμώσουν με μόνιμο προσωπικό εκεί που πραγματικά υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αποδίδουν» έκανε λόγο ο Ντίνος Διαμάντος.

Κρίκης: Αντιλαίκή πολιτική

«Ο ισολογισμός της Δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. αποτυπώνει πλήρως τις μνημονιακές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού του 2015, που ψήφισαν από κοινού η δημοτική αρχή με τον κ. Διαμάντο, την ανοχή του κ. Νασιώκα, την ουσιαστική συμφωνία των κ. Τζανακούλη, Καραλαριώτου, παρά την αρνητική ψήφο τους και φόρτωσε νέα φορολογικά βάρη στο λαό της πόλης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Κρίκης.