«Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σε καθηλώνει. Δεν είναι μόνο η ματιά του, η σκέψη του, η ηρεμία του. Έχουμε συνηθίσει μια ολόκληρη ζωή, να ακούμε τα κλισέ της εκκλησίας. Δεν είναι απλά ριζοσπαστικός, είναι ανατρεπτικός. Αισθάνομαι πως γέμισε η ψυχή μου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μετά τη συνάντηση που είχε ως επικεφαλής της διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου, με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας το μεσημέρι του Σαββάτου, στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η επίσημη ενημέρωση του Μακαριώτατου, για την ομόφωνη απόφαση του σώματος, να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη Λαρισαίων, σε ένα διήμερο εκδηλώσεων τιμής στην προσωπικότητα του, στις 6 και 7 Ιουνίου.

«Στον ποιμένα του στοχασμού της δημιουργίας, και της αδελφοσύνης. Με ιδιαίτερη τιμή ο Δήμαρχος Λάρισας», είναι η αφιέρωση του κ. Καλογιάννη, σε ένα συμβολικό δώρο που πρόσφερε στον Ιεράρχη, ένα λεύκωμα για την Λάρισα του Πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ομόφωνη και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά επισκέπτεται στην έδρα της, την προσωπικότητα που πρέπει να τιμήσει , ώστε να συζητήσουν από κοντά το πλαίσιο τη εκδήλωσης .

Ο κ. Καλογιάννης επισήμανε πως «η συνομιλία της επιτροπής με τον Αναστάσιο ήταν συγκλονιστική, καθώς τα στοιχεία που αναδείχτηκαν ήταν η ανθρωπιά του, η διάθεση της συμφιλίωσης της αλληλεγγύης , αξίες που έβγαιναν με την κάθε λέξη του».

Η εισήγηση για την τιμή στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, έγινε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, από τον κ. Απόστολο Καλογιάννη, ως μία ιδέα, που όπως ο ίδιος τονίζει, ωρίμασε παρακολουθώντας το ανθρωπιστικό έργο του Ιεράρχη και την φωτισμένη προσωπικότητα του. «Η πορεία του σηματοδοτεί σημαντικά πράγματα. Πρόκειται για έναν ιεράρχη, με σπουδαίο κοινωνικό έργο το οποίο παρακολουθώ. Το ίδιο, αισθάνονται και οι πολίτες της Λάρισας. Είναι μεγάλη η διάθεση τους να βρεθούν στην εκδήλωση . Θεωρώ ότι αυτή η ενέργεια, έχει την παράμετρο και μιας άλλης αντίληψης» .

Παράλληλα, ο κ. Καλογιάννης θεωρεί ως συνδετικό κρίκο της Λάρισας με τον Αρχιεπίσκοπο, την πολύχρονη παρουσία του Λαρισαίου εικαστικού Χρήστου Παπανικολάου, δίπλα στον Αναστάσιο. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Γνωρίζουμε την εξαιρετική δουλειά του, στον Καθεδρικό Ναό και το παρεκκλήσι στα Τίρανα. Φαινόταν, πως αυτή η δουλειά, γινόταν σε ένα περιβάλλον, το οποίο δημιουργούσε μια έμπνευση».

Για τον Χρήστο Παπανικολάου, η ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου με επίτιμο δημότη της ιδιαίτερης πατρίδας του, «χαράσσει φωτεινά μονοπάτια». Ειδικότερα ο εικαστικός τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αναλύοντας την σημερινή πολιτικοκοινωνική κατάσταση στον τόπο μας, μιλάμε για μία περίοδο κρίσης, όχι απαραίτητα οικονομικής. Η δράση και η στάση αυτής της οικουμενικής προσωπικότητας, χαράσσει φωτεινά μονοπάτια. Είναι κάτι πολύ ευρύτερο σε διάσταση και ουσία. Ένα φωτεινό παράδειγμα με τεράστια προσφορά στον πάσχοντα άνθρωπο, δημιουργεί γέφυρες αγάπης». Αλλά και η προσδοκία του δημάρχου Λαρισαίων έχει κοινωνικό πρόσημο.

«Μέσα σε καταστάσεις κρίσεων, με μια κοινωνία να διακατέχεται από ατομισμό, καθώς το συλλογικό, πήγαινε στο περιθώριο, που θεοποίησε το χρήμα, που ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί, υπάρχει ανάγκη από στήριξη .Υπάρχει ανάγκη από εμψύχωση ,αναζήτηση μιας αλήθειας, μιας κουλτούρας μιας προοπτικής .Αυτή τη γέφυρα με τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη προσδοκάμε να κτίσουμε μέσα από την τιμή στο Αναστάσιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ηλίας Σκυλλάκος)