Απώλειες που κυμαίνονται για την τοπική αγροκτηνοτροφική οικονομία από 30% – 50% θα σημάνει η εκχώρηση του ονόματος της φέτας στον Καναδά, σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε ο τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ Γ. Κασαπίδης στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λάρισα. Ο κ. Κασαπίδης άφησε αιχμές για την στάση που τήρησε η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα και επεσήμανε ότι υπάρχει ελάχιστος χρόνος προκειμένου η Ελλάδα να καταθέσει ενστάσεις στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου ή ακόμη και βέτο.

Η ευθύνη της εκχώρησης του ονόματος της φέτας στον Καναδά, πρόσθεσε ο κ. Κασαπίδης, εάν τελικά συμβεί, θα βαρύνει την κυβέρνηση. «Η φέτα είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Από τις 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε όλη τη χώρα δημιουργούνται συνολικά 400.000 θέσεις εργασίας ενώ ο τζίρος σε ετήσια βάση αγγίζει το 1 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Κασαπίδης και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε να ενταχθεί η φέτα σε καθεστώς πλήρους προστασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κασαπίδης και σε προγράμματα επιμόρφωσης των αγροτών, θέμα που τέθηκε με έμφαση και από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Αχ. Νταβέλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Νταβέλης στη συνάντηση που έγινε στον ΣΘΕΒ το 98% των ελλήνων αγροτών είναι χωρίς εκπαίδευση και στους νέους αγρότες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 83%.

Από την επίσκεψη στον Δήμο Κιλελέρ

Ο κ. Κασαπίδης αναγνώρισε ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε δεσμεύσεις της ΝΔ για την μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια από το 24% στο 13%, την οργάνωση Ομάδων Παραγωγών για κάθε προϊόν, την μείωση του ΦΠΑ στο εγχώριο κρέας το οποίο επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% έναντι 13% του εισαγόμενου, καθώς και της μείωσης του ΕΦΚ στο κρασί.

Από τη συνάντηση του κ. Κασαπίδη στα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών

Από τη συνάντηση του κ. Κασαπίδη στα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών

Ο κ. Κασαπίδης μετά τις επαφές με τη διοίκηση του ΣΘΕΒ, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλο και εκπροσώπους των αγροτών στην έδρα του δημαρχείου, όπου τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της ΝΔ για τη μείωση και της φορολογίας των αγροτών, ενώ οι επαφές του συνεχίστηκαν με εκπροσώπους αγροτών από τα Φάρσαλα, την Αγιά και τα Τέμπη, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με την διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Το αυριανό πρόγραμμα των επαφών του κ. Κασαπίδη έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

8:45 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ.

9:30 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟ.

10:15 ΛΑΡΙΣΑ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΕΣ ΓΑΛΑ.

11:00 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

12:00 ΛΑΡΙΣΑ. ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΟ.Δ.Ε. ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ.

13:30 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟ.Δ.Ε.

14:30 ΕΛΑΣΣΟΝΑ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ. ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ & ΤΥΡΟΚΟΜΩΝ.

16:00 ΕΛΑΣΣΟΝΑ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΩΝ.

17:00 ΕΛΑΣΣΟΝΑ-ΜΗΛΕΑ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ .

Ιωάννης Γιάτσιος (ΕΡΤ)