Το θέμα “των καταγγελιών για αναξιοκρατία και αδιαφάνεια στην επιλογή στελεχών του ΙΝΕΔΕΒΙΜ” φέρνει στη βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας ερώτηση του βουλευτή Ν. Αργολίδας κ. Ιωάννη Ανδριανού.
Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη, η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως και η αν. Τομεάρχης Έρευνας, βουλευτής Ν. Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου.
Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν πως “σύμφωνα με καταγγελίες συμμετεχόντων στη διαδικασία, σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες στα αποτελέσματα ως προς την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διαμόρφωση πινάκων κατάταξης που αναρτήθηκαν στις 5-1-2017 στην κεντρική σελίδα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με σκέλη:
1.    α) Στελεχών επιτελικής ομάδας (3 στελέχη)  και  β) μελών κεντρικής ομάδας έργου (24 στελέχη) της πράξης με τίτλο «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης - νέα φάση» με κωδ. οπς 5002212, και
2.    Μελών ομάδας έργου της πράξης με τίτλο «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» με κωδ. οπς 5002546.
Συγκεκριμένα, αφού παρήλθαν έξι και πλέον μήνες και δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στη διαδικασία αξιολόγησης της εν λόγω  Πρόσκλησης, αναρτήθηκαν οι Προσωρινοί Πίνακες Κατάταξης των υποψηφίων στις 8/6/2017 και στα αποτελέσματα προέκυψε αφενός η απόρριψη όλων των στελεχών του Φορέα που έχουν δεκαετή και πλέον προϋπηρεσία και υπερπληρούν τα τυπικά προσόντα και αφετέρου η επιλογή υποψηφίων χωρίς προϋπηρεσία και προσόντα. Η υπεροχή αυτών έγκειται στην βαθμολόγηση των Προτάσεων Ιδεών που κατέθεσαν, οι οποίες αποτελούν το μισό μέρος βαθμολόγησης (ήτοι τα συνολικά μόρια της Πρότασης είναι 70, πιο συγκεκριμένα τα 35 μόρια αναλογούν στα τυπικά προσόντα και τα λοιπά 35 στην Πρόταση) .
Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι “κάποια από τα πρώτα ονόματα της λίστας τυχαίνει να εργάζονται κατά το τρέχον διάστημα στο γραφείο του Προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια νόμιμη πρόσκληση που θα αιτιολογεί την απασχόλησή τους στον Φορέα.
Το ίδιο φαινόμενο διαπιστώθηκε και στο δεύτερο σκέλος της Πρόσκλησης που αφορούσε στα ΣΔΕ. Υπερπροσοντούχα άτομα με 12 έτη εμπειρία στον Φορέα, βρίσκονται με πολύ χαμηλή βαθμολογία λόγω της Πρότασης που κατέθεσαν”.
Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι “κατόπιν των αποτελεσμάτων αυτών, οι αδικημένοι της προκήρυξης κατέφυγαν στις νόμιμες διαδικασίας που προβλέπονται και συνέταξαν την ένστασή τους, αφού πρώτα ζήτησαν να ελέγξουν προσωπικά οι ίδιοι τους φακέλους των επιτυχόντων. Κατά τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκαν ακραίες παρατυπίες και παρανομίες που στοιχειοθετήθηκαν λεπτομερώς στην ένστασή τους, με την οποία και ζητούν να τους αποδοθεί δικαιοσύνη”.
Αναλυτικά τα ερωτήματα των βουλευτών:
1.    Με ποιες άμεσες ενέργειες θα ελεγθεί η εγκυρότητα των διαλαμβανομένων στην ως άνω καταγγελία;
2.    Στην περίπτωση που οι καταγγελίες ευσταθούν, ποιες δράσεις θα αναληφθούν και σε ποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας;