Στη βουλή, φέρνει το θέμα της παράτασης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου διαστήματος, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου.
Ο Λαρισαίος πολιτικός έπειτα από επικοινωνία που είχε με ανθρώπους του επιχειρηματικού χώρου και του εμπορίου, αλλά και από επιστολή που έλαβε από  το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν παράταση 15 ημερών στην έκδοση και  καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτές, Εμπορικές και Γεωργικές Επιχειρήσεις, Εργοστάσια, καθώς και Λογιστές Φοροτεχνικοί.
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών “παρέλυσαν” την αγορά και κάθε εμπορική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τον κατακόρυφο περιορισμό των οικονομικών συναλλαγών. Όλες αυτές τις ημέρες είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με ανθρώπους της αγοράς που ζητούν παράταση των υποχρεώσεών τους, παράταση που δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος για το κράτος. Ευελπιστώ η Κυβέρνηση, που είναι απολύτως υπεύθυνη για την φοροκαταιγίδα στην πραγματική οικονομία, να δείξει κατανόηση στο δίκαιο αίτημα του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν οξύτατα προβλήματα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να περιοριστεί στο ελάχιστο.
Σύμφωνα και με επιστολή που έλαβα από το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, “πολλές επιχειρήσεις για τέσσερις και πλέον ημέρες δεν λειτούργησαν και χρειάστηκε πάνω από μία εβδομάδα  για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Η θεομηνία έπληξε το σύνολο των επιχειρήσεων(εμπορικές, εργοστάσια, γεωργικές κ.α.) αλλά πιο πολύ αυτές που λειτουργούν εκτός του αστικού ιστού. Μεγάλο επίσης ήταν το πρόβλημα της επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους λογιστές και τα λογιστικά γραφεία, για την διεκπεραίωση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων, την ενημέρωση των βιβλίων για την έκδοση του ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου και για την συμφωνία κλεισίματος του έτους”.
Επειδή η οικονομική δραστηριότητα, λόγω των καιρικών φαινομένων, περιορίστηκε στο ελάχιστο.
Επειδή όσο μεγάλες προσπάθειες και να καταβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο τέλος Ιανουαρίου 2017, όπως: την τελευταία  δόση ΕΝΦΙΑ, την καταβολή 6ου διμήνου ΟΑΕΕ, τις εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ, τις δόσεις ρυθμίσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και  την καταβολή ΦΠΑ 4ου τριμήνου 2016.
ΕΡΩΤΑΣΘΕ
Προτίθεστε να δώσετε παράταση 15 ημερών στην έκδοση και  καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου, - με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κόστος -, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτές, Εμπορικές και Γεωργικές Επιχειρήσεις, Εργοστάσια, καθώς και Λογιστές Φοροτεχνικοί;