Να αρθούν οι περιορισμοί στον κοινωνικό τουρισμό που λειτουργούν αποτρεπτικά για τον εσωτερικό τουρισμό, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.

Αναλυτικά η αναφορά του Λαρισαίου πολιτικού: «Κύριε Υπουργέ, η ελληνική κοινωνία έχει εισέλθει στο στάδιο της διαχείρισης της «επόμενης ημέρας», με τον τουρισμό να αποτελεί τόσο για την Πολιτεία, όσο και τους πολίτες, έλληνες και ευρωπαίους, το μεγάλο στοίχημα, ώστε η ελληνική κοινωνία να οδηγηθεί στην ανάκαμψη και στην επαναφορά στην κανονικότητά της.

Είναι βέβαιον, δυστυχώς, ότι η πανδημία αυτό το Καλοκαίρι δεν θα επιτρέψει στον τουρισμό να αποδώσει στα ταμεία του κράτους τα έσοδα των προηγούμενων τουριστικών περιόδων. Πλην όμως, η Κυβέρνηση, οφείλει να αναχαιτίσει κατά το δυνατόν την κατιούσα του τουρισμού, αφενός με μέτρα στήριξης των επαγγελματιών τουρισμού, αφετέρου δίνοντας κίνητρα στους καταναλωτές, ώστε να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση.

Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, εργαλεία, όπως τα προγράμματα επιδότησης κοινωνικού τουρισμού, που ήδη χρησιμοποιούνται και παρέχουν την δυνατότητα και σε πολίτες με περιορισμένη εισοδηματική ικανότητα και ανέργους, να πραγματοποιήσουν διακοπές σε ελληνικά καταλύματα, να εφαρμοστούν μεν, αλλά να μεταρρυθμιστούν υπό όρους και προυποθέσεις, που επιβάλλουν οι παρούσες συνθήκες, ώστε να λειτουργήσουν ενθαρρυντικά και όχι αποτρεπτικά.

Σύμφωνα με αναφορά πολλών ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, τόσο στα παράλια του νομού Λάρισας, όσο και στα παράλια του νομού Πιερίας, διαπιστώνεται έντονη απροθυμία και φόβος των πολιτών να προγραμματίσουν τις διακοπές τους σε περιοχές και νησιά απομακρυσμένα από τον τόπο διαμονής τους. Ο φόβος αυτός είναι εύλογος, λόγω της πανδημίας και των τυχόν έκτακτων μέτρων που μπορεί να ληφθούν και να κρατήσουν τους πολίτες μακρυά από την κατοικία τους.

Για αυτό κυρίως το λόγο, αλλά και εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας των πολιτών, πολλοί προτίθενται μεν να κάνουν χρήση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού μέσω του ΟΑΕΔ, πλην όμως οι περιορισμοί που έχουν τεθεί, είναι αποτρεπτικοί. Η προϋπόθεση, που τίθεται, το τουριστικό κατάλυμα να μη βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο διαμονής του ωφελούμενου ή αν βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 χιλιομέτρων, πρόκειται να μειώσει τον εσωτερικό τουρισμό, γεγονός ιδιαιτέρως βλαπτικό.

Ο οδικός εσωτερικός τουρισμός αποτελεί την μοναδική ασφαλή επιλογή τόσο για πολίτες, όσο και τους εργαζομένους και επιχειρηματίες του κλάδου, δεδομένης της βέβαιης μείωσης των επισκεπτών από το εξωτερικό, οι οποίοι και λόγω των διακρατικών συμφωνιών, ήδη προβαίνουν σε ματαιώσεις κρατήσεων.

Ήδη βέβαια, στην σωστή κατεύθυνση κινείται η απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ για την παράταση συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για διάστημα ίσο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Επειδή, όμως δεν αρκεί να έχουμε πολλούς δικαιούχους του προγράμματος, αλλά πρέπει να δοθεί και η δυνατότητα σε αυτούς να πραγματοποιήσουν διακοπές, κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση του όρου, που αφορά την ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τόπου διαμονής και καταλύματος προορισμού.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειες σας και την σχετική ενημέρωση.»