Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το νέο πτωχευτικό κώδικα, εξαπέλυσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας από το βήμα της βουλής.

Όπως υπογράμμισε ο Λαρισαίος πολιτικός, «η κυβέρνηση – εφαρμόζοντας τις πλέον σκληρές νεοφιλελεύθερες  πολιτικές- φτάνει στο άλλο άκρο» εξηγώντας πως «με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα όσοι οφείλουν 30.000ευρώ και πάνω και είναι ληξιπρόθεσμοι  κατά λίγους μήνες θα οδηγούνται αναγκαστικά σε πτώχευση  είτε το θέλουν είτε όχι.

Δυστυχώς, επηρεάζεται  άμεσα το  ακατάσχετο των μισθών και συντάξεων  καθώς και των αγροτικών επιδοτήσεων. Όσα καταφέραμε κάτω από σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές- εταίρους μας να νομοθετήσουμε έρχεται σήμερα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση να τα γκρεμίσει, ακυρώνοντας το κοινωνικό πρόσημο των συγκεκριμένων  διατάξεων».

Ο κ. Κόκκαλης διερωτήθηκε επίσης αν «η πτώχευση των φυσικών προσώπων έχει ως στόχο την ικανοποίηση του πιστωτή ή την αξιοπρεπή διαβίωση του οφειλέτη και την επάνοδό του στην οικονομική και κοινωνική ζωή».

Συνέχισε λέγοντας πως «η βασική διαφωνία μας είναι ότι συγχέετε διατάξεις σε ένα νομοθέτημα που έχουν άλλο σκοπό. Οι διατάξεις για την πτώχευση των φυσικών προσώπων πρέπει να έχουν κοινωνικό σκοπό. Δεν έχουν καμία σχέση με την πτώχευση των εμπορικών επιχειρήσεων.»

Τέλος, κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα να ξεκαθαρίσει άμεσα με νομοτεχνική βελτίωση ότι στο εισόδημα της πτωχευτικής περιουσίας ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις και αγροτικές επιδοτήσεις.»