Να υπάρξει άμεσα δέσμη μέτρων προστασίας του συνόλου του προσωπικού, έφεδρου και μόνιμου, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, σε αναφορά του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Αναλυτικά η αναφορά του κ. Κόκκαλη τονίζει τα εξής: «κ. Υπουργέ, είναι τοις πάσι πλέον γνωστά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με σκοπό την ανάσχεση εξάπλωσης του κορωνοιού και κατατείνουν στην προάσπιση της δημόσιας Υγείας.

Συγχρόνως λαμβάνονται μέτρα με οικονομικό αντικείμενο προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά το σύνολο των πολιτών της Χώρας, που εξαιτίας της αναστολής της επαγγελματικής δραστηριότητάς του υφίσταται και θα υφίσταται στο διηνεκές επώδυνες και ραγδαίες οικονομικές συνέπειες στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Βλέπουμε όμως ότι η λήψη μέτρων αυτής της κατηγορίας είναι μερική, αποσπασματική, εξαιρώντας ευθέως πληττόμενες ομάδες πληθυσμού, ενώ είναι αναγκαία η λήψη οριζόντιων μέτρων προστασίας.

ΟΜΩΣ η αποσπασματική προστασία της κοινωνίας από τις οικονομικής φύσεως συνέπειες της πανδημίας είναι συγγνωστή έως ένα σημείο και όριο, εάν υποτεθεί ότι είναι αληθές το κυβερνητικό άλλοθι περί περιορισμένων ταμειακών δυνατοτήτων, εντούτοις, το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προβάλλει καμία απολύτως δικαιολογία για την μερική και επιλεκτική προστασία του πληθυσμού από τον ίδιο το ιό και την έλλειψη μέτρων προστασίας αμιγώς υγειονομικού χαρακτήρα σε επαγγελματικές ομάδες.

Είναι όνειδος να διαπιστώνεται η εγκληματική έλλειψη μέτρων προστασίας σε οποιονδήποτε πολίτη, πόσω μάλλον στον Ελληνικό στρατό, τα μέλη του οποίου οφείλουμε ως Πολιτεία να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

Είναι όνειδος για τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου που προερχόμεθα από την Λάρισα να πληροφορούμαστε διά ζώσης και να διαβάζουμε επιστολές των οπλιτών του Τάγματος Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς Λάρισας, η οποία τιτλοφορείται «Από πότε ο ελληνικός στρατός παίζει με μια υγειονομική βόμβα;» την οποία εξέδωσαν οι οπλίτες της Τάγματος Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς.

Σε αυτήν ειδικότερα γίνεται λόγος και μομφή αναφορικά με τηνπλημμελή στάση των ενόπλων δυνάμεων απέναντι στην απειλητική για την υγεία και τη ζωή όλων μας πανδημία.

Περιγράφεται ως ελλιπές το μέτρο  της καραντίνας, του εγκλεισμού δηλαδή του συνόλου των στρατιωτών μέσα στο στρατόπεδο, διότι η λύση αυτή, δηλαδή η καραντίνα αφορά ΜΟΝΟ τους οπλίτες θητείας και όχι τα μόνιμα στελέχη.

Κατά συνέπεια, ενώ οι οπλίτες βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο της 1ης Στρατιάς Λάρισας, τα μόνιμα στελέχη δεν τελούν υπό αυτό τον περιορισμό και υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία εντός και εκτός στρατοπέδου, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας.

Η καραντίνα ως μέτρο έχει αποτέλεσμα και νόημα, όταν μια ομάδα ατόμων με σκοπό την προστασία της απομονώνεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο χωρίς να έχει επαφή με άτομα εκτός αυτής (ή έστω η επαφή αυτή είναι ελεγχόμενη).

Στην περίπτωση της 1ης Στρατιάς Λάρισας, το μέτρο που έχει επιβληθεί όχι μόνο δε πληροί τις προϋποθέσεις της αποτελεσματικής καραντίνας, αλλά εκθέτει σε κίνδυνο τους οπλίτες καθημερινά, λόγω της μη εφαρμογής της καραντίνας στο σύνολο των οπλιτών και μονίμων στελεχών.

Επίσης, κ. Υπουργέ, η επιστολή και οι διά ζώσης αναφορές, που λαμβάνουμε από τους οπλίτες, μας ενημερώνουν και για την έλλειψη τήρησης των κανόνων ασφάλειαςεντός του στρατοπέδου, και ειδικότερα αναφορικά με το Τάγμα Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, περιγράφεται μια κατάσταση δραματική, όπου μέσα στο κτίριο του τάγματος ζούν 55 οπλίτες θητείας, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας ο ένας απ’ τον άλλον.

Οι θάλαμοι, όπου κοιμούνται είναι για τη συνθήκη της πανδημίας υπερπλήρεις, καθώς τα τετραγωνικά του κτιρίου δε φτάνουν για να διατηρηθεί η απόσταση των 2 μέτρων.

Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς μέχρι την Τρίτη θα προστεθούν άλλοι 42 οπλίτες θητείας κάνοντας ακόμα πιο επικίνδυνη την υγεία και τη διαμονή στο στρατόπεδο.

Τέλος πληροφορούμαστε, ότι τα μέτρα ατομικής υγιεινής, που παρέχει ο στρατός είναι ανύπαρκτα, λείπουν τα στοιχειώδη, όπως απορρυπαντικά πιάτων και ασφαλείς τουαλέτες. Το αίτημα των οπλιτών να παρασχεθούν γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, αναβάλλεται να ικανοποιηθεί έως σήμερα.

Κ. Υπουργέ, οι οπλίτες κάνουν ευθέως λόγο και εκφράζουν την έντονη μομφή τους προς την Ηγεσία του Υπουργείου, περί εγκληματικής ανευθυνότητας, η οποία θα έχει συνέπειες στην Υγεία όχι μόνο των οπλιτών και των μελών των ΕΔ, αλλά περαιτέρω σε ολόκληρη την πόλη της Λάρισας και την Χώρα.

Οι περιστάσεις απαιτούν άμεσες, δραστικές και αποτελεσματικές λύσεις και ρυθμίσεις. Απαιτείται άμεση πολιτική βούληση, διά υπουργικής αποφάσεως. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση νομοθετική πρόβλεψη για την αποσυμφόρηση του στρατοπέδου και την υγειονομική θωράκιση των παραμένοντων σε αυτό.

Παρακαλώ για τις δέουσες ενέργειες σας.»