Την αναγκαιότητα να προστατευτούν οι ιδιοκτησίες του παραλιακού οικισμού της Κουλούρας, μέσω της πραγματοποίησης μελέτης ειδικού χωρικού σχεδίου, εκφράζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, σε αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός συναντήθηκε παράλληλα με κατοίκους και μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κουλούρας – μεταξύ αυτών η πρόεδρος κ. Τριανταφυλλιά Μπακόλα και το μέλος κ. Βασίλης Πατσιόυρας - για να συζητήσει μαζί τους όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το φλέγον ζήτημα του ιδιοκτησιακού, δεσμευόμενος πως θα το προωθήσει στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια.

Στην αναφορά του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, στην οποία επισυνάπτεται το υπόμνημα ιδιοκτητών της περιοχής, ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής:

«Κ. Υπουργέ, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ιδιοκτητών για την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους την 20η Οκτωβρίου 2020, αφήνει εκτός του θεσμικού πλαισίου τους ιδιοκτήτες των κατοικιών του παραλιακού Οικισμού Κουλούρα του Δήμου Τεμπών, καθώς ο εν λόγω οικισμός εντάσσεται στην ΖΟΕ ΙΙ, με συνέπεια να αποκλείεται η πολεοδομική τακτοποίηση του οικισμού.

Μετά την 20η Οκτωβρίου 2020, πρόκειται οι ιδιοκτήτες να υποστούν στις ιδιοκτησίες τους τα δυσμενή μέτρα της κατεδάφισης ή της επιβολής υψηλών προστίμων για την διατήρησή των κτισμάτων, όμως και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι η υποβάθμιση της περιοχής και η εγκατάλειψή της.

Για το λόγο αυτό, και προκειμένου να προστατευθεί η οικιστική ανάπτυξη ενός  παραλιακού οικισμού, απαιτείται η λήψη ειδικών μέτρων, που εξασφαλίζουν τόσο την τήρηση των πολεοδομικών κανόνων και την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και το έννομο αγαθό της ιδιοκτησίας των πολιτών.

Η λύση μπορεί να επέλθει μέσω της πραγματοποίησης μελέτης ειδικού χωρικού σχεδίου, ώστε να αποτυπωθεί και τεχνικώς το πραγματικό γεγονός του μη αναστρέψιμου της διαμορφωθείσης κατάστασης του οικισμού, με συνδρομή του αρμόδιου Δήμου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κατόπιν τούτου, σας επισυνάπτεται το με ημερομηνία 24-7-2020 υπόμνημα των υπογραφόντων ιδιοκτητών και παρακαλείστε για τις δέουσες ενέργειες, με σκοπό την επίλυση του ζητήματος προς της 20-10-2020 ώστε να μην περιέλθουν οι ιδιοκτήτες στην δίνη δυσμενών μέτρων σε βάρος της ιδιοκτησίας του, και να μην επέλθει η υποβάθμιση και ο αφανισμός του Παραλιακού Οικισμού Κουλούρας.»