«Η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με θέμα την πανδημία, είναι το μίνιμουμ της εθνικής συνεννόησης που απαιτείται για να αποφευχθεί ένα πιθανό τρίτο κύμα πανδημίας».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας το Σάββατο στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους κ.κ. Κώστα Λασκαράτο και Γιάννη Σκάλκο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εξήγησε πως «ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της σύγκλισης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ειδικών.

Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι το μείζον πρόβλημα σήμερα είναι η πανδημία αλλά και ότι απαιτείται το μίνιμουμ της εθνικής συνεννόησης όπως πολύ ορθά είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κι εγώ ερωτώ: Με μία σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, δεν επιτυγχάνεται το μίνιμουμ της εθνικής συνεννόησης;

Η πρόταση της κυβέρνησης για συζήτηση του θέματος στη βουλή, ήρθε μετά την πρόταση του κ. Τσίπρα και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είναι υποκριτική και προσπαθεί να εκμηδενίσει την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και βέβαια μπορεί να γίνει συζήτηση στη βουλή. Να θυμίσω ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση.»

Σε ότι αφορά τα εμβόλια και το τι είπε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κόκαλης θύμισε πως «για τον εμβολιασμό η κυβέρνηση προ ημερών έριξε το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν συνεχεία είπε να αναληφθεί πρωτοβουλία για την κατοχύρωση της πατέντας και γι’ αυτό απαιτείται επίσης ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης. Βλέπουμε ότι ο εμβολιασμός δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει σχέδιο.

Αν υπήρχε σχέδιο δε θα γινόταν η διατίμηση των τεστ οκτώ μήνες μετά, ούτε η συνταγογράφηση εννέα μήνες μετά. Ούτε επίσης θα είχαμε εισαγγελική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Γι’ αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πλήρη επίγνωση είπε ότι «επειδή είναι σφόδρα πιθανό ένα τρίτο κύμα, ελάτε να το αντιμετωπίσουμε πιο γοργά, πιο έγκαιρα πιο υπεύθυνα».

Για το αν θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία τέλος, ο Λαρισαίος βουλευτής είπε πως «η κυβέρνηση έχει εκτεθεί. Η άποψη του κ. Κύρτσου πως δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία δείχνει πως δεν υπάρχει σχέδιο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Με τεστ σε όλους τους μαθητές και εμβολιασμό σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα εκείνους άνω των 50 ετών, λέμε «ναι» στα ανοιχτά σχολεία.

Η ευθύνη είναι στην κυβέρνηση, η αντιπολίτευση κάνει προτάσεις. Εμείς κάναμε εγκαίρως την πρότασή μας και είπαμε να ανοίξουν τα σχολεία με τεστ στους μαθητές και εμβόλια στους εκπαιδευτικούς άνω των 50 ετών. Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί γιατί απαιτείται ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης.»