Σε ένα κατάμεστο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για το συνέδριο προς τιμήν των Γιώργου και Λένας Γουργιώτη το οποίο θα έχει διάρκεια έως και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν πλήθος ομιλητών, καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ιστορικοί ερευνητές, συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, διευθυντές Μουσείων και Κέντρων Ερεύνης, υπεύθυνοι Ιδρυμάτων, επικεφαλής Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, οι οποίοι παρουσίασαν διαφορετικές πτυχές και θεματικές ενότητες: Ιστορία και Αρχαιολογία Θεσσαλίας (15ος-μέσα 20ού αι.), Λαογραφία Θεσσαλίας, Συλλεκτικότητα – Συλλογές – Σύλλογοι, Μουσειολογία και Πολιτισμική Διαχείριση, Μουσειακή Εκπαίδευση. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο Τυποβαφικής.
Το παρόν στην εναρκτήρια εκδήλωση έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία δήλωσε ότι «αυτό το έργο που βλέπουμε εμείς τώρα είναι ένα έργο ζωής, η δημιουργία του μουσείου και όχι μόνο».
Εκτός αυτού η Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι είχε την χαρά να γνωρίσει προσωπικά την Λένα και τον Γιώργο Γουργιώτη, ενώ συνέχισε «τέτοιοι άνθρωποι όπως αυτοί, εγώ, προσωπικά τους θεωρώ εθνικούς ευεργέτες και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους τιμούμε με τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή και να θυμόμαστε το έργο τους γιατί αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας ανιδιοτελούς προσφοράς για αυτό που είναι μοναδικό στο τόπο μας, την διαχρονική πολιτιστική κληρονομιά».
«Η δύο αυτοί άνθρωποι αφιέρωσαν τη ζωή τους στη συλλογή και στην επεξεργασία όλων αυτών των αντικειμένων που βρίσκονται στο μουσείο και αισθανόμαστε ότι τους ευγνωμονούμε σήμερα» είπε κλείνοντας η κ. Κονιόρδου.

tinealarissa.gr