«Πονοκέφαλο» προκαλεί η η έξαρση κρουσμάτων σε γηροκομεία και υγειονομικούς. Δεκάδες ιατροί και νοσηλευτές έχουν βρεθεί θετικοί και έμειναν σε πολυήμερη καραντίνα, μετά την άδεια τους.

Ήδη πάνω από 70 έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορονοϊό τον μήνα Αύγουστο, με τους 50 να είναι ασυμπτωματικοί.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας στο protothema.gr εξηγεί ότι «κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας τα κρούσματα μεταξύ των υγειονομικών ήταν σποραδικά.

Τώρα έχουμε μια μαζικότητα των κρουσμάτων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, όπως το ΑΧΕΠΑ με 14, στη Λάρισα με 20, στο Γεννηματά της Θεσσαλονίκης με 6 και στο Παπαγεωργίου με 9.

Αυτό δείχνει ότι ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί πια στην κοινότητα. Πολλοί συνάνθρωποι και συνάδελφοι είναι ασυμπτωματικοί και εν αγνοία τους διασπείρουν τον κορονοϊό.

Επιβάλλεται λοιπόν ο μηνιαίος έλεγχος των υγειονομικών ώστε να θωρακιστούν τα νοσοκομεία και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, αλλά και να επεκταθούν οι έλεγχοι στην κοινότητα».

Ο ΕΟΔΥ έχει ήδη τη δυνατότητα των 12.000 δειγματοληψιών ημερησίως, αλλά δεδομένης της εξέλιξης της επιδημίας η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προτείνει την επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για τη διάγνωση της COVID-19 στην κοινότητα, ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα της επιδημίας στη χώρα.

Δεν αποκλείεται λοιπόν από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ στον γενικό και ειδικό πληθυσμό (όπως αυτών που διαβιούν σε κλειστές δομές, όπως τα οικοτροφεία, οι φυλακές και οι οίκοι ευγηρίας).