Στο 29ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στο Στόμιο της Λάρισας, πραγματοποίησε ομιλία ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε εδώ στο Στόμιο της Λάρισας. Σ’ αυτό το διαφορετικό, αλλά όπως πάντα μαχητικό, ζωντανό, κατακόκκινο Διήμερο, στο οποίο ανταμώνουν και φέτος χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, που επιβάλουν φέτος οι πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία του κορονοϊού.

Υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις πολύτιμες οδηγίες της ιατρικής κοινότητας, των ειδικών επιστημόνων, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς -οι κατασκηνωτές, οι επισκέπτες του διημέρου, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Γιατί όταν εμείς, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μιλάμε για την προστασία της δημόσιας υγείας το εννοούμε! Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως κάνει η κυβέρνηση, με τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για το «άνοιγμα» του Τουρισμού, την απουσία καθολικών προληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια, την «οριακή» λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, που αντιμετωπίζει ως “κόστος” κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και υποτάσσει και την υγεία στα κέρδη των μεγάλων ξενοδόχων, των ιδιωτικών κλινικών, των μεταφορικών εταιριών.

Για μας η ανθρώπινη ζωή, η υγεία του λαού δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι των καπιταλιστικών κερδών.

Γιατί εμείς παλεύουμε ώστε να νικήσει η ζωή! Να νικήσουν οι “αφανείς ήρωες”, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ζωής.

Οι “ήρωες” με τις μάσκες στα νοσοκομεία, που σώζουν ζωές, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τεχνικά και αναλώσιμα μέσα. Οι “ήρωες” με τα τεράστια αποθέματα δύναμης, που κράτησαν σε λειτουργία τα super market, τις αποθήκες και τα logistics, παρά τους κινδύνους, λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση και τις απειλές της εργοδοσίας.

Οι “ήρωες” με τα μηχανάκια, που δε λογαριάζουν ήλιο και βροχή, τις περισσότερες φορές ανασφάλιστοι!

Οι “ήρωες” με τις ποδιές, που δουλεύουν στα επισιτιστικά ή στα “take away”, τις περισσότερες φορές με μισή ασφάλιση και μισθούς πείνας…

Οι “ήρωες” με τα laptop, που αναγκάστηκαν να βάλουν τον προϊστάμενο μέσα στο σπίτι τους!

Οι “ήρωες” σε αναστολή, που είναι “στο περίμενε”, ζουν στην αγωνία και την ανασφάλεια.

Γιατί τελικά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι, χρήσιμοι, είναι οι “πρωταγωνιστές” και όχι οι βιομήχανοι, οι κλινικάρχες, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές. Χωρίς τους εργαζόμενους, τον λαό, “γρανάζι” δε γυρνά.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε πως: «Για τα κέρδη του κεφαλαίου η χώρα μας συμμετέχει με τα μπούνια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Για τα κέρδη του κεφαλαίου μας παραμυθιάζουν, χρόνια τώρα, πως αν είμαστε τα πρωτοπαλίκαρα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τότε δήθεν θα εξασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ότι, αν υλοποιούμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τότε κι αυτοί θα μας προστατέψουν από τον “Σουλτάνο Ερντογάν”.

Αυτά λένε από το πρωί έως το βράδυ με μία φωνή η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ. Είναι όμως έτσι;

Αλήθεια, δεν είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ μήπως, που ανέχονται -αν δεν ενθαρρύνουν- την τουρκική προκλητικότητα;

Εκτός εάν πιστέψουμε ότι “ιδρώνει το αφτί” του Ερντογάν, δηλαδή της τουρκικής αστικής τάξης από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις τους, για την απαράδεκτη και προκλητική απόφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, αυτό το Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μνημείο, σε τζαμί.

Η ουσία είναι ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται με την κάλυψη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιπλέον παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να τραβήξουν την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας και παίζουν το ρόλο του «προξενητή», για να προωθηθεί η λύση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Πάντα προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων μονοπωλίων στην περιοχή.

Μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο για ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο με τη σειρά του θα στρώσει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, το ΚΚΕ επιμένει:

Συνεκμετάλλευση σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν λύνουν τα προβλήματα των τουρκικών αμφισβητήσεων για τα σύνορα ή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.»

Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών.

Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι: «Κάποτε υπουργός της ΝΔ έλεγε ότι “θα καταργήσει την πάλη των τάξεων” και έμεινε στην ιστορία ως ανέκδοτο. Εκεί στις ίδιες σελίδες με τα ανέκδοτα θα γραφτεί και ο νόμος για τις διαδηλώσεις, γιατί αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά.

Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι στη χώρα μας, παρά τον αρνητικό συσχετισμό, η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ, είναι κόντρα στο δικό τους μαύρο. Συνεχίζουμε να συντηρούμε φωλιές νερού μέσα στις φλόγες και να βγαίνουμε πιο δυνατοί.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, τις νέες µορφές εκµετάλλευσης. Για να µην περάσουν τα νέα µέτρα καταστολής της λαϊκής δράσης, για να µη γίνουν πλειστηριασµοί λαϊκών κατοικιών. Για την οργάνωση της αλληλεγγύης για να µη µείνει κανένας µόνος και αβοήθητος.

Μπαίνουμε μπροστά για µέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, για µαζικές προσλήψεις στο δηµόσιο σύστηµα υγείας, για αποκλειστικά δηµόσιο και δωρεάν σύστηµα υγείας, µε έµφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθµια φροντίδα.

Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ βγαίνει μπροστά στη διεκδίκηση, στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί το ΚΚΕ παλεύει για μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, σε όλους τους τομείς.

Αυτή είναι άλλωστε η αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός μας και όχι η «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ που έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ για να πάει παραπέρα την επίθεση στο λαό, τη νεολαία.

– Από τη συμφωνία για τις βάσεις που την ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφισε η ΝΔ ως κυβέρνηση

– Από το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κλιμάκωσε η ΝΔ με το συνδικαλιστικό νόμο, την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, των απαγορεύσεων στις διαδηλώσεις

– Από όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που ενίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το απογειώνει η ΝΔ».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως: «Με το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή», δυναμώνουμε τη δική μας αντεπίθεση. Γιατί αυτό είναι το σύγχρονο και καινοτόμο. Μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Οι νέοι και οι νέες μπορούν να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με βάση το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Να έχουν ελεύθερο χρόνο και την δυνατότητα να τον αξιοποιούν δημιουργικά, με πρόσβαση σε σύγχρονες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές.

Μπορούν να έχουν σχολεία και πανεπιστήμια με σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα παρέχουν ολοκληρωμένη μόρφωση. Να έχουν την έρευνα και την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.

Οι σκοποί μας είναι πραγματικά μεγάλοι. Συναντιούνται με τα όνειρα της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή. Συναντιούνται στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό! Σε αυτή την υπόθεση θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό».

Στη δομή προσφύγων

Την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και την αντίθεσή του σε κάθε ρατσιστική, φασιστική, αντιδραστική και ξενοφοβική φωνή, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καρίτσα Λάρισας. Όπως δήλωσε: «επαναλάβαμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας και στη Συνθήκη του Δουβλίνου και στην κοινή συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έχει οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια την εξέλιξη αυτού του ζητήματος. Άμεσα θα πρέπει οι πρόσφυγες να πάρουν το δρόμο για τις χώρες προορισμού τους, θα πρέπει στο διάστημα που βρίσκονται εδώ να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, ανθρώπινες συνθήκες, ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά».

Πηγή: ert.gr