Από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μέχρι την Κεντρική Πλατεία της πόλης οι εθελοντές αιμοδότες έκαναν πορεία φωνάζοντας και στέλνοντας το μήνυμα «Δώσε Αίμα. Μοιράσου Ζωή».
Εκεί με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Πυροσβεστικής ενημέρωσαν τους διερχόμενους πολίτες για την εθελοντοτική αιμοδοσία και τη σημασία της.
Στη συνέχεια 2 κινητές μονάδες της Υπηρεσίας Αμοδοσίας του Γεικού Νοσοκομείου Λάρισας μετέβησαν στο προαύλιο του ΙΑΣΩ και στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου για αιμοληψίες.
Στον Τύρναβο συγκινητική ήταν η προσέλευση των μαθητών της Γ Λυκείου του ΕΠΑΛ που έδωσαν, οι περισσότεροι για πρώτη φορά, αίμα καλώντας όλους μας να πράξουμε το ίδιο.
Έτσι, άρχισαν οι εκδηλώσεις και οι δράσεις για τον εθελοντή αιμοδότη στη Λάρισα, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Μαϊου, με ενημερώσεις και αιμοληψίες σε διάφορα σημεία στη Λάρισα και στα Φάρσαλα.
Η συντονίστρια της Υηρεσίας Αιμοδοσίας του ΓΝΛ Μαρία Χατζητάκη τόνισε ότι η υπηρεσία έχει δύο έργα, την συλλογή επαρκούς και ασφαλούς αίματος και την μετάγγισή του στη συνέχεια.
«Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε κάθε πολίτη να προσφέρει αυτό αγαθό, το αίμα, που είναι και φάρμακο, είναι και κοινωνικό αγαθό και να το κάνει αυτό συστηματικά» ανέφερε η καΧατζητάκη.
Το στοίχημα για τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας είναι οι αιμοδότες να δίνουν 2-4 φορές αίμα κάθε χρόνο, ανεξάρτητα αν θα το χρειαστεί ή όχι κάποιος συγγενής, φίλος ή και ο ίδιος.
Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας στη Λάρισα συλλέγει κάθε χρόνο 14.000 μονάδες αίματος, με το 75% από αυτό να είναι εθελοντικά προσφερόμενο και το υπόλοιπο από αιμοδότες αντικαταστάσης (δίνουν αίμα επι τούτου όταν κάποιος γνωστός τους το χρειάζεται)
Το εγχείρημα βοηθούν οι Σύλλογοι Αιμοδοτών, η Περιφέρεια, ο δήμος Λαρισαίων, ο Ιατρικός Σύλλογος και η ΥΠΕ.
Συμπράττουν και 40 καφετεριούχοι της Λάρισας κερνώντας καφέ σε όλους όσοι γίνουν εθελοντές αιμοδότες.
Στην εκδήλωση που έγινε στο Αμφιθέατρο του ΓΝΛ και στην πορεία που ακολούθησε στην Κεντρική Πλατεία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο διοικητής των Νοσοκομείων Λάρισας Παναγιώτης Νάνος, ο αν.διοικητής του ΓΝΛ Δημήτρης Λιόλιος, ο Θανάσης Παιδής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Νέστορας Αντωνίου, διοικητής 5ης ΥΠΕ.

ert.gr