Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ (www.epikentro.gr) το βιβλίο του Θανάση Τριανταφύλλου «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ.

Προστέθηκε και αυτό, μαζί με τα δυο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, δηλαδή τα:  Οι  Αριθμοί και άλλες  μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη (ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2012) και ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2014), στον πλούσιο κατάλογο των συγκεκριμένων εκδόσεων, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο αυτό έρχεται ως ώριμη συνέχεια των δύο προηγούμενων βιβλίων του.

Ανανεώνει και συνεχίζει το ωραίο ταξίδι της «μαθηματικής» ιχνηλασίας,  που χρόνια τώρα επιχειρείται από τον συγγραφέα του στον χώρο της λογοτεχνίας, κυρίως της ποίησης.

Το «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ αποτελείται από τέσσερα συνολικά  κεφάλαια και πρόλογο.

Τα τρία πρώτα  κεφάλαια είναι αφιερωμένα σε τρεις έλληνες  ποιητές με σπουδές ή και επαγγελματική ενασχόληση και με τα μαθηματικά. Είναι ο Κορίνθιος μαθηματικός και ποιητής Δημήτρης Γαβαλάς,ο οποίος έχει πολυσχιδή παρουσία και συνεχίζει να δηλώνειενεργά ‘παρών’, μια και είναι ο μόνος εν ζωή από τους υπόλοιπους δυο.

Οι δυο αυτοί είναι ο σπουδαίος Θεσσαλονικιός ποιητής Γ. Θ. Βαφόπουλος (απεβίωσε το 1996) και ο σπουδαίος Πειραιώτης υπερρεαλιστής ποιητής Έκτορας Κακναβάτος που πριν εννέα χρόνια έφυγε από τη ζωή (απεβίωσε το 2010).

Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο αργεντινό ποιητή, διηγηματογράφο, δοκιμιογράφο Χ.Λ.Μπόρχες (απεβίωσε το 1986), με έντονη παρουσία στην παγκόσμια λογοτεχνία, και  με πολλές και ποικίλες διακρίσεις.  Η ιχνηλασία στο έργο του Μπόρχες γίνεται μέσα από εγκυρότατες μεταφράσεις.

Το βιβλίο συνοδεύεται από επίμετρο που έγραψε ο φιλόλογος-ποιητής και συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, ο οποίος έχει διαρκή και σημαντική παρουσία στα γράμματα και στον πολιτισμό της Ξάνθης και της ακριτικής Θράκης ευρύτερα, όπου ζει και εργάζεται μόνιμα.

Οι πολλές υποσημειώσεις, η βιβλιογραφία του και τα σχετικά ευρετήρια ονομάτων και εννοιών που υπάρχουν στο βιβλίο το καθιστούν ένα χρήσιμο και ευχάριστο εργαλείο στην προσέγγιση της θεματολογίας του από την σκοπιά θέασής του στους στόχους που φιλοδοξεί να υπηρετήσει.  Οι στόχοι αυτοί εν πολλοίς είναι ίδιοι με αυτούς που με επιτυχία, όπως αναγνωρίζεται,  υπηρέτησαν και τα δυο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα

Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι: ‘‘Επίσκεψη «μαθηματική» -και όχι μόνο- στο έργο λογοτεχνών’’. Και με αυτήν την επίσκεψη επιχειρείται η σύ¬ζευξη των δυο κορυφαίων πτυχών της ανθρώπινης δημιουργίας και του παγκόσμιου πολιτισμού, των Μαθηματικών και της Λογοτεχνίας.

Και στο «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ, συνεπώς, καταβάλλεται προσπάθεια ιχνηλασίας στις λιγότερο ή και περισσότερο μυστικές ή και φανερές διαδρομές από το ένα στο άλλο (τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία) και αντιστρόφως.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να εντοπι¬στεί η όποια αλληλεπίδραση του ενός στο άλλο και η ανάδραση που προκα¬λούν έννοιες του ενός στη δημιουργία εννοιών και εικόνων του άλλου. Ο τρόπος της διασύνδεσης αυτής σχολιάζεται και αναλύεται κατά περί¬πτωση και με απλό τρόπο.

Αναζητούνται, δηλαδή, οι όποιοι τους συνεκτικοί δεσμοί. Και όπως φαίνεται και στο βιβλίο αυτό, οι δεσμοί αυτοί δεν είναι και λίγοι.

Ο Ρολάν Μπαρτ έγραψε ότι«Το αντίτιμο της γέννησης του αναγνώστη είναι ο θάνατος του συγγραφέα».Εννοούσε ότι από τη στιγμή που ο αναγνώστης πάρει ένα βιβλίο στα χέρα του συνομιλεί, διαλογίζεται, ζει με αυτό, και πολλές φορές γίνεται ο κάθε αναγνώστης και ένας νέος δημιουργός, ερήμην του αρχικού συγγραφέα του.

Αυτός πια περιορίζεται σε ρόλο ενός «ανύπαρκτου»προσώπου. Λειτουργεί σα να είναι ένα «νεκρό» πρόσωπο, μένοντας στη σιωπή του, αφού ό,τι είχε να πει το είπε με το βιβλίο του.

Ο Θανάσης Τριανταφύλλου και οι εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, παραδίνοντας πια στο αναγνωστικό κοινό και αυτό το τρίτο του βιβλίο ελπίζουν στη γέννηση τέτοιων ‘δημιουργών’ και δημιουργικών αναγνωστών και αναγνωστριών του, κατά Μπαρτ, που θα συνομιλήσουν, θα διαλογιστούν με αυτό, θα ζήσουν με αυτό κάποιες ευχάριστες στιγμές, κι ας σηματοδοτεί αυτό που ο Μπαρτ έγραψε για τον αρχικό του συγγραφέα, δηλαδή την μετάβασή του στη σιωπή. Πρόκειται για μια δημιουργική συνέχεια της ζωής του κάθε βιβλίου. Δηλαδή να ζει ερήμην του συγγραφέα του.

(*) Ο Θανάσης Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας, τ. σχολικός σύμβουλος μαθηματικών, τ. Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Για πολλά έτη υπήρξε πρόεδρος του Παρατήματος Λάρισας της Ε.Μ.Ε.