Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός", περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μετάξι άλλων τόνισε: 

Με αυτό τον τίτλο και με τη διαδικασία του επείγοντος που επέλεξε για να συζητηθεί το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι προχωράει σε επείγουσες ρυθμίσεις για την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του «Ιανού».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες της για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας από την κακοκαιρία και να διασκεδάσει τη λαϊκή οργή των πλημμυροπαθών με τις συνηθισμένες αποζημιώσεις (6.000 για τα κατεστραμμένα νοικοκυριά και 8.000 για τους επαγγελματίες, αναστολή πληρωμής ΕΝΦΙΑ, επίδομα 600 ευρώ κ.ά.) που επί της ουσίας συνιστούν ψίχουλα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής.

Μάλιστα, με το ίδιο νομοσχέδιο προσφέρει μερικά ακόμα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μοιράζοντας ζεστό χρήμα για μηνύματα που αφορούν την πανδημία!

Έκανε σαφές πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Επισήμανε ότι είναι πασιφανές πως ούτε κατά διάνοια μπορούν τα ψίχουλα αυτά να πλησιάσουν τα αιτήματα των πληγέντων για αποζημίωση 100% των ζημιών.

Ολόκληρες περιουσίες έχουν καταστραφεί, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών εξαφανίστηκαν, χώρια τα εργαλεία, οι εγκαταστάσεις. Ο κόσμος πνίγηκε στη λάσπη, καταστράφηκαν ολόκληρες περιοχές και έρχεται η κυβέρνηση και τους πετάει μερικά επιδοματάκια», τόνισε.

Είναι ενδεικτικό όπως ανέφερε ότι από τις συσκέψεις που έγιναν π.χ. σε Λάρισα, οι μικροί έμποροι και μικροί επαγγελματίες κάνουν λόγο για ζημιές που ξεκινούν τουλάχιστον από 12.000 και 15.000 ευρώ.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πίσω από τις βαρύγδουπες κορόνες που συνοδεύει το νομοσχέδιο και αποδίδοντας τις καταστροφές «στην κλιματική αλλαγή», προσπαθεί να κρύψει της ευθύνες μιας «εγκληματικής» πολιτικής που υπηρετεί η ίδια όπως πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ., που στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ θεωρεί μη επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, επειδή δεν προσφέρουν κέρδη στους κατασκευαστικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Μεταφέροντας στη Βουλή τα αιτήματα του λαού των περιοχών που έχουν πληγεί, απαίτησε την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών εδώ και τώρα καθώς υπάρχουν περιοχές που ακόμα δεν έχουν ρεύμα και νερό, την αποζημίωση των πληγέντων κατά 100%, καθώς και να γίνουν «χωρίς καθυστέρηση» όλα τα κατάλληλα έργα για τη θωράκιση των περιοχών.

Επίσης, τόνισε πως πρέπει να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος του κάθε εργαζόμενου, μικρού αγρότη και μικρού επαγγελματία, πάγωμα των χρεών κ.ο.κ. Παράλληλα, κατήγγειλε τα άρθρα που προβλέπουν τις νέες ενισχύσεις στους καναλάρχες.