"Τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας λόγω της πανδημίας και του σμπαραλιασμένου συστήματος Υγείας κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ  Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του προϋπολογισμού.

Ο Γ. Λαμπρούλης χαρακτήρισε προκλητική την τοποθέτηση της υφυπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα, η οποία ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως όλα βαίνουν καλώς και η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει «με ιδιαίτερη προσοχή» τα όποια προβλήματα υπάρχουν στο σύστημα Υγείας.

Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στα στοιχεία μελέτης για τις ΜΕΘ που δείχνουν ότι 1.500 ασθενείς πέθαναν περιμένοντας για ένα κρεβάτι εντατικής. «Αλήθεια, έχετε σχέση με την πραγματικότητα, ξέρετε τι τραβάνε οι ασθενείς και οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία;», επισήμανε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση. Δείγμα της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας είναι και η αναστολή του 80% των χειρουργείων, επισήμανε.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, η υφυπουργός Υγείας στην τοποθέτησή της, και αναφερόμενη στην αναστολή των χειρουργείων, ισχυρίστηκε ότι τα νοσοκομεία, δεν έγιναν ποτέ μονοθεματικά λόγω της Covid19. Μάλιστα, απέδωσε τα προβλήματα στο ΕΣΥ, στην “πίεση” που δέχεται από τα “αυξημένα κρούσματα του κορονοιού” που προκύπτουν γιατί «όλος ο κόσμος κουράστηκε και γι’ αυτό έχουμε πολλά κρούσματα, προσέχουμε λιγότερο», όπως είπε, ανάγοντας την ατομική ευθύνη ως βασική αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων και όχι την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία οφείλεται στη διαχρονική πολιτική της ανταγωνιστικότητας

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε ότι η άθλια κατάσταση που ζούμε εν μέσω κορονοϊού με τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες σε κλίνες και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας οφείλεται όχι στην «πίεση» που ασκείται στο σύστημα από τον κορονοϊό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά στη στρατηγική που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, με μείωση κονδυλίων, περικοπές κοινωνικών υπηρεσιών και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Οι ανεπαρκείς δαπάνες για την Υγεία, οι νέες περικοπές σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και νοσοκομεία κατά 279 εκατομμύρια ευρώ επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν θα λυθούν τα προβλήματα του λαού στην Υγεία, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποκλειστική ευθύνη χρηματοδότησης των απαιτούμενων μέτρων από το κράτος.

Στην ουσία παραμένουν στο ακέραιο όλοι οι όροι που έχουν καταστήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας αναντίστοιχο με τις δυνατότητες της εποχής μας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στον τομέα της Υγείας, υπογράμμισε, καταγγέλλοντας τις πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ, πιο πριν του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, και πιο πριν και πάλι της ΝΔ που «υπηρετούν την ίδια πολιτική, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις, στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης, που έχει ως ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους».

Άλλωστε, πρόσθεσε, όλα αυτά τα κόμματα συμφωνούν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για δραστική μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους που πρακτικά σημαίνει μείωση των κονδυλίων για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και άρα λιγότερες δωρεάν υπηρεσίες για τον λαό.

Υπογράμμισε πως με βάση τον προϋπολογισμό, από πουθενά δεν προκύπτουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, γιατί αυτές κοστίζουν για το κράτος και δεν μπορούν να υπερβούν τους κανόνες «κόστους - οφέλους».

Επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του συστήματος Υγείας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας είναι ασύμβατη με τις λαϊκές ανάγκες, σημείωσε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενώ θα διευρύνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των δυνατοτήτων της επιστήμης και της δυσκολίας να αξιοποιήσει ο λαός αυτές τις δυνατότητες. Τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι χρειάζεται με τον αγώνα τους να τιμωρήσουν πολιτικά το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα και τους υποστηρικτές του, κατέληξε ο Γ. Λαμπρούλης".