Το ζήτημα της διαχείρισης περιστατικών παιδικής κακοποίησης αποτέλεσε το βασικό θέμα της ημερίδας που πραγματοποίησε σήμερα στη Λάρισα η Εταιρεία κατά της Κακοποίησης Παιδιού-Ελίζα. 160 αστυνομικοί από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ενημερώθηκαν για τους τρόπους διαχείρισης ενός απόλυτα ευαίσθητου θέματος, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί σε κάθε περίπτωση.
«Τα περιστατικά που καταγράφονται πλέον είναι η κορυφή του παγόβουνου» αναφέρει η διοικητική διευθύντρια του «Ελίζα», Αφροδίτη Στάθη, καθώς ουσιαστικά αυτό που προκύπτει είναι η αύξηση της καταγραφής και όχι των περιστατικών. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα κινείται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης, απλά πλέον εντοπίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό και μόνο το γεγονός «δείχνει» το πόσο αναγκαία είναι η συνεχής εκπαίδευση των αρμοδίων για τον εντοπισμό αλλά και τη διαχείριση τέτοιου είδους περιστατικών.
Η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού- ΕΛΙΖΑ είναι μια εξειδικευμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008, με μοναδικό σκοπό την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση και είναι η μόνη στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην προσχολική ηλικία.
Υψηλά ποσοστά έκθεσης των παιδιών σε κακοποίηση και παραμέληση έχουν εντοπισθεί στην Ελλάδα:
-9 στις 10 σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης παραμένουν χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση
-1 στα 2 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σωματικής βίας τουλάχιστον 1 φορά
-1 στα 5 παιδιά έχει υποστεί σεξουαλική βία
- Τα παιδιά κάτω των 4 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακοποίηση
Επίσης, σε εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα:
-2.000 γονείς και 1.000 δάσκαλοι έμαθαν πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της σεξουαλικής κακοποίησης.
-2.600 παιδιά 5-9 ετών έμαθαν πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική κακοποίηση μέσα από Εργαστήρια σε σχολεία.
-1.200 γονείς και παιδαγωγοί συμμετείχαν σε ανοιχτές συναντήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση για θέματα ανατροφής παιδιών προσχολικής ηλικίας.
-800 εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν για το πολυδιάστατο φαινόμενο της κακοποίησης και το δικό τους ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπισή του.
-800 αστυνομικοί επιμορφώθηκαν σε 5 Ημερίδες σε όλη την Ελλάδα για τη σωστή διάγνωση και προστασία κακοποιημένων παιδιών.
75 δικαστές και εισαγγελείς ενημερώθηκαν για το διεθνές πλαίσιο προστασίας των κακοποιημένων παιδιών.
-1.450 επαγγελματίες Υγείας έλαβαν επιστημονική κατάρτιση στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση του μηχανισμού διαχείρισης περιστατικών εντός και εκτός Νοσοκομείου.

Χρυσόστομος Τρίμμης (thessaliatv.gr)