Από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης ξεκίνησε το μεγάλο έργο της εργασιών αντικατάστασης των παλαιών αγωγών ύδρευσης που υλοποιεί η ΔΕΥΑΛ σε τέσσερις συνοικίες της πόλης. Ειδικότερα, το έργο που ξεκίνησε αφορά στην αντικατάσταση των παλιών αγωγών ύδρευσης στην Νέα Σμύρνη, την Ανθούπολη, την Φιλιππούπολη και τους Λαχανόκηπους. 

Συνολικά, στο πλαίσιο του έργου θα αντικατασταθούν 40 χλμ δικτύου ύδρευσης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των συγκεκριμένων συνοικιών να απολαμβάνουν ποιοτικότερο νερό και με περιορισμό των διαρροών, αφού το παλιό δίκτυο θα αντικατασταθεί από αγωγούς πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς.

Ταυτόχρονα θα κατασκευαστούν νέες παροχές ύδρευσης με αγωγούς από πολυαιθυλένιο.

Στα έργα της Νέας Σμύρνης,  βρέθηκε το πρωί  ο Δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Απόστολος Καλογιάννης συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Δ. Μαβίδη, τον γενικό διευθυντή Δ. Σαββοργινάκη, την διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ Α. Ζαχίδου και τους επιβλέποντες μηχανικούς Κ. Νάκου, Ελ. Μακρίδου και Γ.Καχριμανίδη.

Ειδικότερα στη συνοικία Ν. Σμύρνης το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, και για το οποίο ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών, είναι προϋπολογισμού 6.500.000,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Το σύνολο των δικτύων ύδρευσης που θα αντικατασταθούν στη συνοικία είναι 16.160μ.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν εργασίες στην συνοικία των Λαχανόκηπων, για την αντικατάσταση 3.500μ. δικτύου ύδρευσης. Ακολουθούν εργασίες αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης στις συνοικίες Ανθούπολη για μήκος 8.850μ. και στην Φιλιππούπολη για μήκος 11.750μ.

Το συμβατικό ποσό του έργου είναι 3.901.290,17 € εκ των οποίων 3.000.000 € από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ( πρώην «Φιλόδημος Ι») και 901.2090,17 € από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΛ.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή του δικτύου συνοδεύεται με πλήρη ασφαλτόστρωση των δρόμων. 

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. συνεχίζει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Λάρισας. Έχει ήδη κατατεθεί αίτηση και τεχνικά δελτία για χρηματοδότηση στην πρόσκληση ΑΤ01 Υποδομές Ύδρευσης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και υδρομέτρων.

Τα προτεινόμενα νέα έργα και η προμήθεια αφορούν :

- Την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης και των παροχών στις συνοικίες Αγ. Αθανάσιος και Πυροβολικά του Δήμου Λαρισαίων συνολικού μήκους 23.023μ.

- Την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης και των παροχών στις συνοικίες Λειβαδάκι, Αγ. Θωμάς και Ηπειρώτικα του Δήμου Λαρισαίων συνολικού μήκους 22.215μ

- Την αναβάθμιση των αγωγών μεταφοράς νερού των Α (Γιάννουλης) και Β (Αμπελώνα) ομάδων γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΛ , συνολικού μήκους 8.413μ.μ

- Την αντικατάσταση είκοσι χιλιάδων τριακοσίων ογδόντα δύο (20.382) Υδρομετρητών, με νέους ψηφιακούς, σε περιοχές όπου έχει εκσυγχρονιστεί το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΛ, καθώς και την προμήθεια, εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία συστήματος ασύρματου δικτύου ευρείας εκπομπής και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (Low Power Wide Area Network -LPWAN), για την

ασύρματη μεταφορά των δεδομένων των υδρομετρητών στις υποδομές της ΔΕΥΑΛ, μέσω της ανάπτυξης και παραμετροποίησης των απαιτούμενων εφαρμογών λογισμικού.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ

Το σχέδιο της επένδυσης σε έργα υδροδότησης και ιδιαίτερα στις αντικαταστάσεις των παλαιών δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Λάρισας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαρροών λόγω θραύσης , τον εξορθολογισμό λειτουργίας των δικτύων διανομής ,την αναβάθμιση της ποιότητας υδροδότησης των κατοίκων καθώς και την μείωση των λειτουργικών εξόδων της Επιχείρησης αφού η ποσότητα του νερού που θα αντλείται θα είναι μικρότερη και κατ’ επέκταση οι δαπάνες άντλησης, επεξεργασίας, διανομής του νερού θα είναι μειωμένες. 

Τα περιβαλλοντικά οφέλη προκύπτουν από το γεγονός ότι πλέον με τη χρήση των νέων δικτύων θα περιοριστούν σημαντικά οι διαρροές τους με αποτέλεσμα η κατανάλωση του πόσιμου νερού να μειωθεί, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα από υπεράντληση και εξάντληση των φυσικών πόρων. Οι συνθήκες υγιεινής διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής στην οποία αντικαθίστανται τα δίκτυα αναβαθμίζονται σημαντικά, αφού η ποιότητα του υλικού από το οποίο αποτελείται το δίκτυο είναι κατά πολύ ανώτερη των ήδη υπαρχόντων.