Κλειστά θα είναι από αύριο Δευτέρα 10 Ιουνίου τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας σε ανακοίνωσή της, που υπογράφουν η πρόεδρος κα Λίλια Χελιδώνη και η γραμματέας κα Ράνια Σουλτούκη, επισημαίνει:

«Στη συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  5/06/2019 λήφθηκε η ομόφωνη απόφαση να συμμετάσχουμε όλα τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά εργαστήρια (μικροβιολογικά , ακτινολογικά και πυρηνικά ) στην επ’ αόριστον απεργία  που ξεκινά τη Δευτέρα 10/06/2019.

Είμαστε ενωμένοι κι αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για την επαγγελματική μας επιβίωση.

Αρνούμαστε πλέον  άλλα χρέη  που μας επέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ από το 2013 ( claw back και rebade).

Αρνούμαστε πλέον να εκτελούμε παραπεμπτικά που δεν αμείβονται πραγματικά.

Αρνούμαστε να προστίθενται  επιπλέον 80 εργαστηριακές εξετάσεις και πανάκριβες μοριακές στον ήδη ελλιπή, κλειστό προϋπολογισμό χωρίς να αυξάνεται.

Αρνούμαστε την άδικη, ληστρική δήμευση του 70 % των εσόδων μας.

Αρνούμαστε  να προστίθενται (δικαίως κοινωνικά) παραπεμπτικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων με 0 % συμμετοχή, χωρίς αύξηση προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ.

Τα πάγια αυτονόητα και δίκαια  αιτήματά μας από το 2013 είναι:

1.Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές ανάγκες των ασφαλισμένων της χώρας   και κατάργηση του claw back και rebade.

2.Αποζημίωση στο ακέραιο της αναγραφόμενης τιμής των παραπεμπτικών.

3.Την εφαρμογή ατομικού κλειστού προϋπολογισμού (πλαφόν ανά ασθενή) με συγκεκριμένα κριτήρια.

Καλούμε όλους τους αγαπητούς συναδέλφους της χώρας να συμμετάσχουν δυναμικά στην επ αόριστον  απεργιακή κινητοποίηση. Κανείς δεν επιθυμείνα κλείσει το εργαστήριό του, τη δουλειά του. Για όλους μας είναι πρωτόγνωρο και δύσκολο, αλλά είναι δίκαιο κι επιβεβλημένο.

Αναλογιστείτε με ψυχραιμία τα συσσωρευμένα χρέη μας από το 2013 μέχρι και σήμερα, που δεν είναι αποτέλεσμα άστοχων ενεργειών μας, αλλά μας τα επέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση μας συγκεντρώνει τις καταγγελίες της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, που είναι το επόμενο βήμα».