Να καλλιεργήσουμε μέσα μας την ύψιστη αρετή της υπομονής προέτρεψε τους πιστούς το πρωί της Πέμπτης ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της αγίας Σοφίας.

“Η λέξη αυτή στις ημέρες μας σημαίνει περισσότερο μια παθητική αποδοχή των όσων συμβαίνουν γύρω μας”, ανέφερε από τη Λάρισα ο κ. Ιερώνυμος που τέλεσε τη θεία λειτουργία για την εορτή της αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της και πρόσθεσε πως “έχει να κάνει με μια μοιρολατρική αντιμετώπιση της ιστορικής συγκυρίας αφού οι άνθρωποι σήμερα κάνουν υπομονή όχι με όρους αγώνα, αλλά με όρους παθητικότητας, ατονίας και άρνησης στο να ενεργήσουν στο οτιδήποτε. Η υπομονή όμως είναι κατεξοχήν αγωνιστικής φύσης λέξη. Είναι αρετή που είναι συνυφασμένη όχι με την απραξία, αλλά με τον αγώνα, την ένταση και την αντοχή”.

Θέλοντας να αναφερθεί στις σημερινές αντοχές του ανθρώπου, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως “έχει μάθει να μην αντέχει. Οι ορθόδοξοι γονείς έχουν παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο να μην μαθαίνουν στα παιδιά τους να αντέχουν. Είμαστε η γενιά των καλομαθημένων εμείς οι νεότεροι” και σημείωσε πως “η παλαιότερη γενιά ναι μεν θέλησε να μας τα προσφέρει όλα, ξέχασε όμως να μας μάθει ότι πρέπει να σταθούμε και μόνοι στα πόδια μας, αφού η προηγούμενη γενιά δεν θα ζει στην αιωνιότητα για να λειτουργεί σαν ένα άλλο θερμοκήπιο που θα προστατεύει εμάς τους νεότερους”.

Παίρνοντας αφορμή από τις απειλές και τους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στην εποχή μας, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε πως “ποιος περίμενε ότι η γενιά μας θα βίωνε μια τέτοια επιδημία. Πέρυσι τέτοια εποχή ήμασταν εφησυχασμένοι και κοιμόμασταν. Είχαμε πιστέψει στην επιστήμη και ιδίως στην ιατρική μας” και συμπλήρωσε πως “καλά κάνουμε και εμπιστευόμαστε την επιστήμη αρκεί να μην τη θεοποιούμε.

Ήρθε αυτή η πανδημία και η επιστήμη η τόσο εξελιγμένη και η τεχνολογία η τόσο άριστη, αποδεικνύονται ανίκανα να μας προστατέψουν και αυτό που απλά μας λένε είναι, φορέστε μάσκες και κρατείστε αποστάσεις. Δηλαδή, επιστημονικά μέτρα μεσαίωνα που έπαιρναν τότε για να αποφύγουν τη χολέρα και την πανούκλα. Αφού όμως εμείς εδώ δεν έχουμε άλλα μέτρα αντιμετώπισης πρέπει να τα τηρήσουμε, γιατί εμείς οι χριστιανοί ποτέ δεν υπήρξαμε παράνομοι”.

Προσπαθώντας να περιγράψει τους πραγματικούς στόχους που πρέπει να επιδιώκει ένας χριστιανός, ο μητροπολίτης Λαρίσης ξεκαθάρισε πως “δεν πρέπει να έχουμε ούτε αντιπολιτευτική ούτε συμπολιτευτική διάθεση, αφού τα εξουσιαστικά φαινόμενα του κόσμου που ζούμε είναι δευτερεύοντα” και πρόσθεσε πως “εμείς θα πρέπει να έχουμε ως στόχο την πνευματική αρχοντιά. Αυτήν την ανωτερότητα πρέπει να την κρατήσουμε και να μην τη θυσιάζουμε σε στείρες και μάταιες αντιπαραθέσεις, εμπλέκοντας πολλές φορές και το θέμα της πίστης για το εάν θα αποδεχθούμε τα μέτρα ή όχι”.

Αναφερόμενος στην αντίληψη που έχουν οι χριστιανοί για τη χρήση της μάσκας, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως “δεν είναι θέμα δόγματος η μάσκα και τα άλλα μέτρα υγείας. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε στην εκκλησία με όρους αντιπαλότητας και δογματικής για αυτά τα πράγματα. Εμείς υπάρχουμε για να έχουμε το νου μας στον ουρανό και να μην παρασυρόμαστε από τα φαινόμενα τα γήινα, τα δαιμονικά και ό,τι θέλει να μας εκτρέψει από την πορεία μας”.

Ο μητροπολίτης του θεσσαλικού κάμπου μιλώντας για το συναίσθημα του φόβου που νοιώθει ο σημερινός άνθρωπος, ανέφερε πως “είναι μεγάλη αμαρτία να κατανικούμαστε από αυτόν γιατί όταν μας νικά ο φόβος δεν μπορούμε να προσευχηθούμε σωστά.  Δεν μπορούμε να δούμε σωστά το Θεό και δείχνουμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τη θεία του πρόνοια και το θέλημά του και ξεφεύγουμε από την πνευματική ζωή και προσκολλώμαστε σε μια υλική ζωή. Πρέπει αυτά να τα δεχτούμε ως πνευματικές ασκήσεις για να φωτίζεται ο νους μας και να αντέχουμε στην πνευματική ζωή”.

Θέλοντας να δώσει έμφαση στις γιορτές των αγίων μας, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως “μέσα από αυτές η εκκλησία μας καθιερώνει τις ονομαστικές γιορτές των χριστιανών” και διευκρίνισε πως “για αυτό σημασία δεν έχουν τα γενέθλια αλλά οι αρχές, οι αξίες, τα ιδανικά και ο τρόπος που ζήσαμε ώστε όταν πεθάνουμε να ανοίξει ο Θεός την αγκαλιά του και να μας πάρει μέσα του”.

Παίρνοντας αφορμή από το γενναίο φρόνημα που υπέδειξαν οι αγίες χύνοντας το αίμα τους για το Χριστό, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως “άντεξαν με υπομονή τις προσβολές και τα βασανιστήρια του τυράννου και έμειναν σταθερές στην πίστη τους παρόλο που ήταν ακόμη μικρά παιδιά” και επεσήμανε πως “εμείς σήμερα οι μεγάλοι λέμε δεν αντέχω, κουράστηκα και τα παρατάω. Δηλώσεις δηλαδή παραιτήσεως από τον αγώνα της ζωής, δηλώσεις ηττοπάθειας, δηλώσεις δειλίας.

Η σημερινή κοινωνία το μόνο που έρχεται και μας λέει είναι κυνήγα το χρήμα, κυνηγά τη διασημότητα. Έρχεται όμως η εκκλησία και μας λέει κυνήγα την αγιότητα γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι μάταια, αφού με αυτήν και με αυτό που έχεις μέσα σου θα σε παραδεχτεί ο άνθρωπος και θα σε αναγνωρίσει ο Θεός”, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως “αν μέσα σου είσαι κούφιος και δεν έχεις την παραμικρή αρετή τότε μάταια έζησες σε αυτό τον κόσμο. Ο Θεός δεν μας έφερε στον κόσμο αυτό για να περνάμε με άνεση, διότι κανείς δεν μπήκε στον παράδεισο καθισμένος σταυροπόδι, αφού όλοι έδωσαν μάχη και αγώνα”.

Κλείνοντας, ο κ. Ιερώνυμος προέτρεψε τους πιστούς να αντιγράψουν με υπομονή και αντοχή τη ζωή των εορταζόμενων μαρτύρων γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “έτσι θα καυχάται η εκκλησία μας για τους χριστιανούς που βγάζει τον 21ο αιώνα”.

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)