Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝ.ΑΛ., μαζί με πέντε ακόμη συναδέλφους της από το Κίνημα, σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρόβλημα προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, από την στιγμή που η βαμβακοπαραγωγή αντιπροσωπεύει πάνω από το 8% του συνόλου της γεωργικής παραγωγής, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, τη Θράκη, αλλά και γενικότερα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αγροτικοί συνεταιρισμοί και Ομοσπονδίες παραγωγών βαμβακιού κάνουν λόγο για τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής - είναι 20% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι - ενώ, επισημαίνουν, ότι ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια εισοδήματος, καθώς εμφανίζονται πολύ περισσότερα καλλιεργούμενα στρέμματα βαμβακιού, με συνέπεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την παραγωγή και την πώληση του βαμβακιού;»

Κύριε Υπουργέ,

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά η χώρα μας είναι η κύρια βαμβακοπαραγωγός χώρα ανάμεσα στα τρία μόνο κράτη παραγωγής βαμβακιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλύπτοντας το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής.

Για την Ελλάδα το βαμβάκι είναι μια καλλιέργεια μεγάλης σημασίας αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 8% του συνόλου της γεωργικής παραγωγής, με τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και την ηπειρωτική Ελλάδα να αποτελούν τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής βαμβακιού.

Με τη στροφή που κάνει η οικονομία σε βιώσιμες μορφές ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του παραγωγικού πλούτου της χώρας σε όλες του τις εκφάνσεις, σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου το βαμβάκι είναι πρωταγωνιστικό προϊόν εξαγωγής άλλων χωρών, η τιμολόγησή του στην Ελλάδα  πρέπει να επανεξεταστεί.

Αγροτικοί συνεταιρισμοί και Ομοσπονδίες παραγωγών βαμβακιού κάνουν λόγο για τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, είναι 20% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ, επισημαίνουν, ότι ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια εισοδήματος, καθώς εμφανίζονται πολύ περισσότερα καλλιεργούμενα στρέμματα βαμβακιού με συνέπεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Επειδή η 7η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί παγκόσμια ημέρα βαμβακιού και ταυτόχρονα εφέτος συμπίπτει με την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Γενεύη με πρωτοβουλία τεσσάρων βαμβακοπαραγωγών χωρών του ΟΗΕ και του ΠΟΕ.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1)    Η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση και η Ελλάδα μετέχουν στο συνέδριο αυτό;
Παρακολουθείτε τις διεθνείς εξελίξεις για το βαμβάκι;

2)    Ποια είναι η εθνική στρατηγική και με ποιο κυβερνητικό σχέδιο για την παραγωγή και το εμπόριο θα πολιτευτείτε ώστε να ενισχυθεί η πολύ σημαντική αυτή πλουτοπαραγωγική πηγή για την οικονομία και τους παραγωγούς;

3)    Προτίθεστε να εξετάσετε το θέμα της τιμολόγησης του βαμβακιού ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα και να δικαιωθεί ο μόχθος των παραγωγών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη                           
Ν. Λάρισας                                

Απόστολος Πάνας
Ν. Χαλκιδικής

Βασίλης Κεγκέρογλου
Ν. Ηρακλείου

Χαρά Κεφαλίδου
Ν. Δράμας

Γιώργος Μουλκιώτης
Ν. Βοιωτίας

Γιώργος Φραγγίδης
Ν. Κιλκίς