«Ήξεις αφήξεις» ήταν, δυστυχώς, η απάντηση στη Βουλή του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων για το θέμα του παραδοσιακού χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς, τα οποία εφεξής με κυβερνητική απόφαση απαγορεύεται να λέγονται …με το όνομά τους, υπό την απειλή μεγάλων προστίμων.

Συγκεκριμένα ο Νικόλαος Παπαθανάσης, μόνο απογοήτευση προκάλεσε κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, με την οποία καλούσε την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να αναθεωρήσει πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, που επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα και ποινές σε διήμερους αποσταγματοποιούς, αλλά και λιανοπωλητές τσίπουρου και τσικουδιάς, αν αυτοί συνεχίσουν να ονομάζουν το χύμα τσίπουρο και τη χύμα τσικουδιά με το παραδοσιακό όνομά τους, αντί «προϊόντων απόσταξης διημέρων», όπως το κυβερνητικό έγγραφο επιβάλλει.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης ο κ. Παπαθανάσης αναλώθηκε στην περιγραφή των τεχνικών ζητημάτων της διαδικασίας, της σχετικής νομολογίας, όπως και της διαδικασίας παραγωγής των προϊόντων, εμφανώς, ανέτοιμος να υποστηρίξει με ενεργό τρόπο το δίκαιο αίτημα των παραδοσιακών αποσταγματοποιών για απόσυρση ή τροποποίηση της επίμαχης εγκυκλίου, με την οποία το παραδοσιακό τσίπουρο και η τσικουδιά χάνουν το όνομά τους και συνεπώς την ταυτότητά τους.

Επειδή τόσο κατά την πρωτολογία, όσο και κατά την δευτερολογία του ο αρμόδιος Υφυπουργός «περί άλλων τύρβαζε» η Λαρισαία βουλευτής επέμεινε σθεναρά, προκειμένου να αποσπάσει μια κάποια υπόσχεση επανεξέτασης του ζητήματος, προς όφελος των παραδοσιακών αμβυκούχων …μάταια όμως.

Και αυτό, παρά το γεγονός πως η βουλευτής επέμεινε και στην δευτερολογία της για την ανάγκη διατύπωσης ξεκάθαρης θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ναι μεν ισχύει μια νομοθεσία σε σχέση με το χύμα τσίπουρο και τσικουδιά από το 2001, ωστόσο, η ερμηνευτική εγκύκλιος εκδόθηκε μόλις πρόσφατα - στις 20/1/2020 - και μάλιστα εις βάρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών, συνεπώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει όλη την ευθύνη τυχόν ερμηνειών, που δίνει στο νόμο αυτό και βλάπτουν την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης, που σημειωτέον ότι  αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Δυστυχώς, ο Υφυπουργός άφησε ανοιχτό, μόνο ένα μικρό περιθώριο για μελλοντικό διάλογο με τους «καζανάδες» της Λάρισας και της Κρήτης, προκειμένου να ακούσει τις θέσεις τους και να καταλήξει σε μια πιο οριστική θέση, επιβεβαιώνοντας όμως έτσι πλήρως, τον τίτλο της επίκαιρης ερώτησης της Ευαγγελίας Λιακούλη, ο οποίος έκανε λόγο για αντιμετώπιση των αποσταγματοποιών από πλευράς της κυβέρνησης ως δυνητικών «εγκληματιών».

«Ο αγώνας για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνεχίζεται», κατέληξε με νόημα η βουλευτής από τη Θεσσαλία, η οποία δεν δίστασε να αναφέρει ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται , αλλά σχετίζεται με τα συμφέροντα της συστηματικής ποτοποιίας που δεν θέλει στα πόδια της τους αυθεντικούς παραγωγούς και το αυθεντικό προϊόν τους.