Ερώτηση - παρέμβαση της βουλευτή Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας  Λιακούλη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, προκάλεσε το καίριο ζήτημα του αποκλεισμού των ατομικών επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό, αλλά και των νέων επιχειρήσεων από τις ενισχύσεις των Περιφερειών.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας: «Το μέτρο της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που θα δοθεί μέσω των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας αποτελεί μια σημαντική ανάσα ρευστότητας, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία και τον κόσμο της αγοράς.

Αχίλλειο πτέρνα του προγράμματος, ωστόσο, αποτελούν οι όροι υπαγωγής και αξιολόγησης που αποκλείουν πρακτικά χιλιάδες επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση των αιτήσεων αποτελεί ο αριθμός των εργαζόμενων, στοιχείο που αποτελεί καθοριστικό κριτήριο με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με εταιρική μορφή χωρίς προσωπικό να μη μπορούν να κριθούν επιλέξιμες στο πρόγραμμα, λόγω χαμηλότερης βαθμολογίας και να μην καταφέρουν να  λάβουν ενίσχυση που είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν αποκλειστεί και από την πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που επισημάνθηκε και διορθώθηκε στη δεύτερη φάση του εν λόγω προγράμματος.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι αποκλείονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 1/1/2019, παρά το ότι υφίστανται ακόμα περισσότερο τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης λόγω του covid-19, σε σχέση με άλλες παλαιότερες επιχειρήσεις.

Έτσι, αν το πρόγραμμα παραμείνει ως έχει, περίπου 170.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ)και πολλές από αυτές στη Λάρισα, αναμένεται πως θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση αναφορικά με την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση (πρακτικά θα αποκλειστούν), παρότι αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα ρευστότητας με τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και έχουν αισθητά μειωμένους τζίρους το 2020».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς για το αν προτίθενται να προβλέψουν ποσόστωση επί των διατιθέμενων πόρων του προγράμματος μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, ατομικές και εταιρικής μορφής, που δεν απασχολούν προσωπικό, όπως κι αν σκοπεύουν να συμπεριλάβουν στους δικαιούχους του προγράμματος και τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 1/1/2019.