«Η ορθή νομοθέτηση προοπτικά εκπαιδεύει, και ως μια τέτοια ευκαιρία πρέπει να δούμε και τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης» είπε από το βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη πέμπτη ημέρα της συζήτησης των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, συμπληρώνοντας πως «η ορθή νομοθέτηση σε συνταγματικό επίπεδο όχι μόνο μπορεί να θεραπεύσει την ακατάσχετη εκλογολογία που μας διακρίνει – όπως έλεγα στην προηγούμενη συνεδρίαση – αλλά μπορεί να θεραπεύσει και την τοξική δημαγωγία που μας χαρακτηρίζει συλλογικά ως πολιτικό σύστημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία πολιτικός τόνισε πως η αυστηροποίηση των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν το ακαταδίωκτο των βουλευτών, αλλά και την ποινική ευθύνη των Υπουργών βρίσκεται  σε κάθε περίπτωση προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ υπενθύμισε τον κομβικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις σχετικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας.

«Δεν θα μπορούσε να γίνει βέβαια αλλιώς, δεδομένου ότι πρώτο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντιλήφθηκε πως η πληθωρική χορήγηση του ακαταδίωκτου από την Βουλή, οδηγούσε σε ευθεία προσβολή της αρχής της ισότητας έναντι του νόμου, αλλά και πως σε κοινωνικό επίπεδο αποτελούσε μόνιμη πηγή δυσφορίας για τους πολίτες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η Ευαγγελία Λιακούλη επέμεινε πως ενώ μεν απαιτείται η αυστηροποίηση του πλαισίου τόσο για τους βουλευτές, όσο και για τους Υπουργούς, θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να πάψει να φέρεται ανώριμα και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην αντανακλαστική εκτόξευση κατηγοριών, οι οποίες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να τοξικοποιούν την πολιτική ζωή του τόπου, καταβυθίζοντάς της στην ανυποληψία.

«Γιατί δεν βλέπουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους με τα μάτια του υγιούς «εγώ», αλλά με τα μάτια του προβληματικού «υπερεγώ» μας» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι  αναπόφευκτα  η Δημοκρατία μας παραμένει ανώριμη. Και για του λόγου το αληθές, θυμίζω πως στα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας, δεκαπέντε Πρωθυπουργοί έχουν κατηγορηθεί από τους αντιπάλους τους!

Θυμίζω μερικά ονόματα: Κατηγορήθηκαν ο μεταρρυθμιστής Χαρίλαος Τρικούπης, ο πατέρας του Έθνους Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ενωτικότατος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο προοδευτικότατος Ανδρέας Παπανδρέου…».

Σε σχέση τέλος με τις κρίσιμες διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν την ψήφο των Αποδήμων η βουλευτής Λάρισας είπε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους εκτός Επικράτειας Έλληνες χωρίς φοβικότητες, με εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, ενώ επιγραμματικά συνόψισε τις θέσεις της για το ζήτημα ως εξής:

«Ψήφος σε όλους τους απόδημους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η ψήφος τους πρέπει να είναι ίση και ισοδύναμη με των υπολοίπων εντός Επικράτειας εκλογέων. Να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για την εφαρμογή και της επιστολικής ψήφου, γιατί υπάρχει χώρος συνεννόησης».