«Δυστυχώς μέσα σε συνθήκες πανδημίας αναγκαζόμαστε να συζητούμε πολύ σοβαρά νομοσχέδια, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα πραγματικής και ουσιαστικής διαβούλευσης», τόνισε, στη συζήτηση του χωροταξικού-πολεοδομικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, συμπληρώνοντας πως ακολουθούν, μέσα στην πανδημία,  πολύ σοβαρές νομοθετικές παρεμβάσεις, με απούσα την κοινωνία και τους φορείς της..

Σε σχέση με το χωροταξικό νομοσχέδιο, η βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η χωροταξική και η πολεοδομική νομοθεσία κάθε χώρας, αφού αντανακλά το επίπεδο του πολιτισμού της, των πολιτικών της προτεραιοτήτων και των κυρίαρχων ιδεών σε σχέση με την κοινωνική διαστρωμάτωση έναντι του δημόσιου χώρου και η κυβέρνηση υπέπεσε σε σοβαρό «φάουλ», καθώς δεν ενσωμάτωσε τις καίριες παρατηρήσεις της Αυτοδιοίκησης, η  οποία προφανώς θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο σε τέτοιου είδους ζητήματα.

«Ο αρμόδιος Υπουργός - με όλον το σεβασμό στο πρόσωπό του - παρουσίασε το νομοσχέδιό του ως επιτομή μιας τεράστιας μεταρρύθμισης και μάλιστα, μιας εκσυγχρονιστικής μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, δεν ξεχνούμε πως είναι ο ίδιος Υπουργός, που τον περασμένο Μάιο έφερε - και μόνο η παράταξή του ψήφισε - ένα ξεκάθαρα αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, τον ν. 4685/2022, για τον οποίο «βούιξε ο τόπος» και που όπως τόνιζε τότε το Κίνημα Αλλαγής, έδινε κίνητρα μόνο στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ, περιορίζοντας οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική των μικρών παραγωγών, δημιουργώντας νέες κοινωνικές ανισότητες.

Το ίδιο μοτίβο, και σε αυτό το νομοσχέδιο: αυτό που ενοχλητικά αναδύεται από τις  διατάξεις του, είναι η έντονη ταξικότητα. Κυβερνητική στήριξη λοιπόν στα μεγάλα συμφέροντα, όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό, όπου δίνονται εξαιρέσεις με δωρεάν επιπλέον μέτρα δόμησης, όπως και διατάξεις που αφορούν τις τράπεζες οι οποίες θα μπορούν να ‘’τακτοποιούν’’ ακίνητα και αυθαιρεσίες της υψηλής κατηγορίας ‘’5’’, ενώ η διορία ρύθμισης για τους απλούς πολίτες ήδη έχει λήξει! ‘’Γεννηθήτω, λοιπόν, το θέλημα των ισχυρών, λέει η κυβέρνηση», τόνισε η κ Λιακούλη.

Η Λαρισαία βουλευτής ξεκαθάρισε, ότι το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει σταθερά την επιχειρηματικότητα, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι: «θα σταματήσουμε να πρεσβεύουμε σταθμισμένα την ισοτιμία στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, ‘’για όλους και παντού’’. Και ας μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι ακριβώς όπως γεννά  τους νέους  ‘’μεγαλοτσιφλικάδες»,  έτσι δημιουργεί και τους νέους  ‘’Αστραπόγιαννους’’…».

Ακολουθεί το video της τοποθέτησης της Ευαγγελίας Λιακούλη στην Ολομέλεια: