Στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτησή της, σήμερα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου και ώρα  18.00, η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, το φλέγον ζήτημα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας, αξιώνοντας άμεσα και δια ζώσης απαντήσεις.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί, σε απευθείας σύνδεση με το κανάλι της Βουλής.   

Η Γραμματέας της Κ.Ο. επισημαίνει στο κείμενο που κατέθεσε, πως οι δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους,  οφείλονται στη σοβαρή υποστελέχωση σε προσωπικό,  αλλά και στον υπερπληθυσμό των κρατουμένων.

Μετά από επιτόπια επίσκεψη της Ευαγγελίας Λιακούλη και ενημέρωσή της από τον Διευθυντή, τους σωφρονιστικούς  υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς,  η Γραμματέας της Κ.Ο. διαπίστωσε ότι «οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πρωτοφανή κατάσταση, εργάζονται ακατάπαυστα, χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια, και η σωματική και ψυχική τους υγεία είναι σε οριακή κατάσταση, δημιουργώντας περαιτέρω κοινωνικά προβλήματα και στις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 119 εργαζομένων, μόνο οι 65 εκτελούν πραγματική υπηρεσία, ενώ οφείλονται περίπου 8.500 ημέρες ρεπό στους εργαζομένους. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται περίπου 1.600 μεταγωγές στο νοσοκομείο και 600 μεταγωγές στα δικαστήρια κάθε έτος, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις σε προσωπικό». 

Στη συνέχεια, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει ότι «σημαντικός αριθμός των εργαζομένων στην εξωτερική φρουρά πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα, χωρίς καμία πρόβλεψη για την αντικατάστασή τους, ενώ μεγάλη είναι η έλλειψη εξειδικευμένου εξοπλισμού. Καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι ! για τα υπηρεσιακά διπλώματα οδήγησης, γεγονός απαράδεκτο, καθώς αυτό είναι κόστος που θα έπρεπε να μεριμνά και να καλύπτει το αρμόδιο Υπουργείο»

Παράλληλα, θίγοντας το θέμα του υπερπληθυσμού, η Γραμματέας της Κ.Ο. αναφέρει ότι «στη φυλακή κρατούνται 750 κρατούμενοι, αντίθετα με τις προδιαγραφές που είναι για 550, το κτηριακό πρόβλημα είναι οξύ, ενώ και η ιδιομορφία του κτηρίου που αποτελείται από έξι πτέρυγες, δημιουργεί μεγάλα ζητήματα».

«Ζητώ από τον Υπουργό να απαντήσει εάν θα προχωρήσει ΑΜΕΣΑ και πότε, σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθεί κατάλληλα το Κατάστημα Κράτησης της Λάρισας, με σκοπό να σταματήσει η σωματική και ψυχική εξάντληση των εργαζομένων, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν πλέον στη Δικαιοσύνη και στα Ευρωπαϊκά όργανα. Επίσης, ζητώ να μας εξηγήσει τι θα κάνει προκειμένου να επιλυθεί το κρίσιμο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, λαμβανομένης υπόψη και της κτιριακής του ιδιομορφίας», καταλήγει η Ευαγγελία Λιακούλη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης, από το Κανάλι της Βουλής.