Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο του Πολυτεχνείου έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Αν και ήδη έχουν περάσει 43 ολόκληρα έτη από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973, η σημασία τους παραμένει έως και σήμερα ιστορική και διδακτική. Τιμούμε τους αγώνες των νέων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αλλά και όλων όσοι αψήφησαν τον κίνδυνο, διεκδικώντας στα ζοφερά χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας την ελευθερία του λόγου και της πράξης. 

Ατενίζοντας το διάστημα που μεσολάβησε και, κυρίως, αποτιμώντας την κατάσταση που σήμερα έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και τα διεθνή γεγονότα, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να παραδεχθούμε ότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο. Ακόμη και αυτή η αξία της δημοκρατίας χάνει επικίνδυνα τη λάμψη της, καθώς η οικονομική και κοινωνική κρίση διογκώνεται και η κρίση των ιδεών βαθαίνει. Οι νέοι, που προηγουμένως ήταν στην πρωτοπορία των πολιτικών και κοινωνικών κινήσεων, ως φορείς της αλλαγής και της δημιουργίας, σήμερα απέχουν σε μεγάλο ποσοστό από τα πολιτικά και δημόσια πράγματα. 

Κι εδώ πρέπει να δούμε και την ευθύνη του σχολείου, την λειτουργία του στην προετοιμασία των ενσυνείδητων και ευαισθητοποιημένων πολιτών του αύριο, ενός σχολείου που θα εξυψώσει και πάλι την αρετή της αξιοκρατίας και της αριστείας, προς όφελος του συνόλου. 

Δυστυχώς, στην χώρα μας, ευθύνη γι’ αυτήν τη διολίσθηση έχει σε μεγάλο βαθμό τμήμα της λεγόμενης γενιάς του Πολυτεχνείου, το οποίο παρέμεινε αγκυλωμένο σε ιδεοληψίες και εμμονές μιας άλλης εποχής. Αντιθέτως, οι αντιλήψεις αυτές, που οι φορείς τους βρέθηκαν ή βρίσκονται σε καίρια σημεία λήψεως αποφάσεων, όπως είναι η παιδεία ή η οικονομία, αποτελούν τη σοβαρότερη τροχοπέδη για την υπέρβαση των παθογενειών που μας κληροδότησε η μεταπολίτευση. Είναι θετικό ότι οι σημερινοί κυβερνώντες γίνονται ένθερμοι ακροατές ενός εκφραστή των αρχών της δυτικής δημοκρατίας, όπως είναι ο πρόεδρος Ομπάμα. Ευχόμαστε να μη μείνουν μόνο στα χειροκροτήματα…».