Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για τους 45 πατριώτες που εκτελέστηκαν το 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές στο Μεγάλο Μοναστήρι.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόδοση τιμής στη μνήμη των 45 πατριωτών που φονεύθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές  στο Μεγάλο Μοναστήρι γίνεται στη σκιά της επανεμφάνισης των φαντασμάτων του ναζισμού και του φασισμού σε όλη την Ευρώπη, αλλά και της αναβίωσης των αναθεωρητικών εθνικισμών στα Βαλκάνια που απειλούν την ειρήνη και την συνεργασία των λαών.
Η οφειλόμενη απόδοση τιμής στους πατριώτες του Μεγάλου Μοναστηριού τονίζει προς όλους και ειδικά προς τους νεότερους ότι το αγαθό της ελευθερίας που απολαμβάνουμε δεν ήταν πάντα αυτονόητο. Η θυσία τους αναδεικνύει την φιλοπατρία σε μια εποχή που από επίσημα χείλη διατυπώνεται η πρόταση αποποινικοποίησης του καψίματος της ελληνικής σημαίας, για την υπεράσπιση της οποίας μυριάδες Έλληνες έχυσαν το αίμα τους. Όλ’  αυτά είναι φαινόμενα πρωτόγνωρα, δείγματα μιας επικίνδυνης παρακμής αξιών και αρχών, που είναι βέβαιο ότι δεν θα ήταν ανεχτά πριν από κάποια χρόνια. Η χώρα μας, όμως, σήμερα χρειάζεται για να επιβιώσει των κινδύνων και για να διατηρήσει ακέραιη την κοινωνική της συνοχή, την ανάδειξη ενός νέου γνήσιου πατριωτισμού, μακριά από την πατριδοκαπηλία αλλά και τις ισοπεδωτικές ιδεοληψίες εναντίον της εθνικής μας ταυτότητας. Και για να συμβεί αυτό η ευθύνη εναπόκειται στους ίδιους τους πολίτες, καθώς όλοι μας συλλογικά και ατομικά μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, τόσο με τις πράξεις μας όσο και με τις επιλογές των προσώπων που θέλουμε να μας εκπροσωπούν».