Γιατί δεν προχωρά η δημιουργία Αντικαρκινικού Κέντρου στη Λάρισα και γιατί απορρίφθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα του CERN για μονάδα ακτινοβολίας καρκινικών όγκων, ρωτά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τους αρμόδιους υπουργούς, μετά από καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου σημειώνει τα εξής:
«Οι ευκαιρίες που δίδουν οι τεχνολογικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο καρκίνος, πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό. Υπ’ αυτό το πρίσμα και με πρωτοβουλία της Ιατρικής Σχολής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λάρισας, προτάθηκε η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου αντικαρκινικού – ογκολογικού κέντρου στη Λάρισα, ενταγμένου σε ένα διεθνές πλαίσιο στήριξης.
Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε από δηλώσεις του δρ. Ευάγγελου Γαζή, καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, η Ελλάδα, δια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, αρνήθηκε το 2017 να γίνει μέλος στην κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών “South Eastern Europe”, που σκοπό είχε την ενίσχυση των βαλκανικών χωρών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Μάλιστα, αναπτύσσονται καινοτόμες μέθοδοι ακτινοβολίας, με εφαρμογή στην ιατρική επιστήμη και ειδικά στην ακτινοβολία των καρκινικών όγκων και μπορούν να παραχωρηθούν στις ενδιαφερόμενες χώρες.
Είναι μάλιστα εξωφρενικό το γεγονός, αν ισχύει η πληροφορία, ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».
Ο Μαξιμος Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι «μόλις τον Οκτώβριο του 2017, παρόντος και του ιδίου του πρωθυπουργού, στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων στις ομιλίες τους είχαν αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός καινοτόμου ογκολογικού κέντρου, που θα πρωτοπορεί σε εθνικό και όχι μόνο επίπεδο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της είχε βάλει ταφόπλακα σε αυτούς τα σχέδια».
Κατόπιν τούτων, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και των επιστημονικών φορέων; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Αν όχι, ποιος είναι ο λόγος που έχει παγώσει;
2. Αληθεύει ότι η Ελλάδα αρνήθηκε το 2017 τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα South Eastern Europe του CERN, όπου προβλέπεται και η δημιουργία μονάδας καταπολέμησης του καρκίνου με καινοτόμο σύστημα ακτινοβολιών;