Ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής, τη μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στην Αγιά, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 9ου Γυμνασίου Λάρισας, αλλά και το διατηρητέο κτίριο του δημοτικού  σχολείου Μεγαλόβρυσου τη Δευτέρα 6/11/2017
Στον  Αγιο Παντελεήμονα οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τη φιλόλογο του σχολείου κ. Φωτεινή Αντάρα, η οποία αναφέρθηκε τόσο στην ιστορία της μονής όσο και στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και φιλοξενήθηκαν από τους υπεύθυνους του ναού.
Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν στο Μεγαλόβρυσο όπου η υπεύθυνη των Αρχείων του Κράτους κ. Ελένη Τσάπου υλοποίησε ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο διατηρητέο κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου της κοινότητας με θέμα το ελληνικό εκπαιδευτικό  σύστημα των αρχών του 20ου αιώνα, ενώ ο πρόεδρος του Μεγαλόβρυσου, κ. Ευάγγελος Λάμπρου, ξενάγησε τους μαθητές σε ενδιαφέροντα σημεία του χωριού και ήρθαν σε επαφή με την πανέμορφη φύση της επαρχίας Αγιάς.
Τους Μαθητές συνόδευσαν η Δ/ντρια κα. Παλαιομίχα Ρούλα, η κα Αντάρα Φωτεινή, η κα. Ζησοπούλου Κατερίνα & ο κ. Γκαμπούρας Αγοραστός.