Επίτιμος δημότης Λάρισας θα ανακηρυχθεί την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. «Πρόκειται για μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας με σπουδαίο κοινωνικό έργο το οποίο παρακολουθώ. Πρόκειται για έναν ιεράρχη με εξαιρετική συγκρότηση, με έναν φιλοσοφικό λόγο, έναν λόγο συναδέλφωσης. Ο οποίος ταυτόχρονα έχει κάνει τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, υλοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοινωνικά μηνύματα του χριστιανισμού περί αγάπης, ισότητας, συναδέλφωσης» λέει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, εξηγώντας πως αυτοί ήταν οι λόγοι που ώθησαν το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την ανακήρυξη του ιεράρχη ως δημότη της πόλης τους.

Οπως εξηγεί, η απόφαση του συμβουλίου ήταν ομόφωνη και μάλιστα στις αρχές του μήνα διαπαραταξιακή επιτροπή μαζί με τον κ. Καλογιάννη ταξίδεψαν στα Τίρανα για να ανακοινώσουν στον κ. Αναστάσιο την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για το διήμερο των εκδηλώσεων τιμής στην προσωπικότητά του που θα γίνουν στη Λάρισα στις 6 και 7 Ιουνίου. «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας το γεγονός ότι θα μας επισκεφθεί και έτσι η πόλη θα ζήσει τον Αναστάσιο από κοντά και θα συνομιλήσει μαζί του. Κατά την επίσκεψή μας στα Τίρανα αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για έναν ιεράρχη με έναν εντελώς ιδιαίτερο λόγο, που θα τολμούσα να πω ριζοσπαστικό, πέρα από τα κλισέ της Εκκλησίας που έχουμε συνηθίσει να ακούμε μια ολόκληρη ζωή. Και βεβαίως να χαρακτηρίσω για μια ακόμα φορά αυτόν τον ιεράρχη ως ποιμένα πράγματι του στοχασμού, της ανθρωπιάς, της συναδέλφωσης, της αγάπης και όσων μηνυμάτων στέλνει ο χριστιανισμός»  λέει ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψης προσέφερε στον ιεράρχη ένα λεύκωμα για τη Λάρισα του Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στο πλαίσιο της ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, ο δήμος έχει οργανώσει ένα διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του. Συγκεκριμένα την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 12.30 θα γίνει η τελετή ανακήρυξής του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα. Στις 19.00 η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου θα τελέσει δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου προς τιμήν του. Μια ώρα αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θα μιλήσει στους πολίτες της Λάρισας από το βήμα του δημοτικού ωδείου της πόλης.

Την επομένη, Τετάρτη 7 Ιουνίου, ο κ. Αναστάσιος μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Στις 19.30 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Εγρήγορση - χρέος των ορθοδόξων» στην αίθουσα «Αριστοτέλης» του ξενοδοχείου Divani Palace Larissa. Με αφορμή την τέταρτη επαυξημένη έκδοσή του θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του με τίτλο «Η ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας», ενώ θα προβληθεί και μικρό ντοκιμαντέρ με στιγμές από την ιεραποστολική πορεία του Αρχιεπισκόπου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η οποία εντάσσεται και στις εκδηλώσεις της 2ης Εκθεσης Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου που διοργανώνουν οι εκδόσεις Εν πλω στην πόλη της Λάρισας, θα μιλήσουν ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και συγγραφέας, και ο κ. Ιωάννης Καλούσης, ιατρός-πνευμονολόγος.

«Συμπληρώνεται με αυτόν τον τρόπο λοιπόν ένα διήμερο στο οποίο η πόλη θα ζήσει τον κ. Αναστάσιο από κοντά, θα συνομιλήσει μαζί του» σχολιάζει ο κ. Καλογιάννης καταλήγοντας πως «αυτά που δέχομαι από την πλευρά των συμπολιτών μου είναι πολύ εντυπωσιακά. Η απόφασή μας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στην πόλη. Οι συμπολίτες μου θέλουν να τον δουν, να του σφίξουν το χέρι από κοντά και να ακούσουν τον λόγο ενός ιεράρχη που διαφέρει από τον συνήθη λόγο που ακούμε».