Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ στην κοίτη του Πηνειου ποταμού στη Λάρισα. Πλήθος κόσμου και νεολαίοι της ΚΝΕ συμμετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρακολούθησαν τη συναυλία του συγκροτήματος ΕΝΑΛΛΑΞ τκαι ην παρουσίαση της έκδοσης της “Σύγχρονης Εποχής”, «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο Σοσιαλισμό» από τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ .
Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Λουκάς, “Στην ΕΣΣΔ, εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά στην πράξη το δικαίωμα στη εργασία, καταργώντας την ανεργία ως κοινωνικό φαινόμενο. Μπήκαν τα θεμέλια για την κατάργηση των πολύμορφων οικονομικών, πολιτικών-ιδεολογικών και κοινωνικών διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας. Αναπτύχθηκαν ταχύτητα οι επιστήμες, η δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, η δωρεά ποιοτική Υγεία για όλο τον λαό, προσφέρθηκαν οι κατακτήσεις της ανθρωπότητας στον πολιτισμό.
Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό ασκούσαν πολύμορφη θετική επίδραση στα εργατικά κινήματα των καπιταλιστικών κρατών, στους ταξικούς διεκδικητικούς αγώνες. Υποχρέωναν το καπιταλιστικό σύστημα σε παραχωρήσεις απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων των καπιταλιστικών χωρών, ‘πως στην εξασφάλιση Κοινωνικής Ασφάλισης , δωρεάν παιδείας, υγείας, πρόνοιας, της οποίας προστασίας των ανέργων κλπ.
Βεβαίως, μπορεί να μας πει κάποιος ότι ο καπιταλισμός σήμερα έχει κάνει άλματα στην ανάπτυξη.
Απαντάμε: πράγματι στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων έχουν γίνει άλματα. Το αποτέλεσμα όμως το καρπώνονται οι αστοί και οι σύμμαχοι τους . Τα δικαιώματα της εργατικής τάξης , των φτωχών λαϊκών στρωμάτων τσακίζονται για να αυγατίζουν τα κέρδη , υπάρχουν οικονομικές κρίσεις».
Η χθεσινή μέρα έκλεισε με τη συναυλία του Γιώργου Μαργαρίτη.
Το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί και σήμερα με την ομιλία του μέλους της Π.Γ. Ελένης Μπέλλου στις 9.30 το βράδυ.
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Στην Κεντρική Σκηνή:
Διασκευασμένα ρώσικα τραγούδια και ποίηση για την Οχτωβριανή

Επανάσταση. Ερμηνεύουν: Κατερίνα Κυριακίδου (σοπράνο), Λίζα Μάλτα (άλτο), Απόστολος Φωτιάδης (τενόρος/βαρύτονος), κλαρινέτο: Νίκος Γκονέλλας, τρομπέτα: Κώστας Ζωιτός, ακορντεόν: Μάρκος Γιαννιώτης, τενόρο Σαξόφωνο: Γεωργία Χατζημπαλάση, πιάνο: Ιωάννα Μπαλή, τύμπανα: Γιάννης Αυγερινός, συνθεσάιζερ / ενορχήστρωση/ διεύθυνση: Δημήτρης Φωτιάδης. Μεταφράσεις: Καθηγήτρια προφορικής στα Ρώσικα: Αλεξάνδρα Ευσταθιάδη
 Συναυλίες με τους «Minorfase» και τους «Imam Baildi»
Στο χώρο δραστηριοτήτων:
 Συζήτηση με θέμα «Η Οχτωβριανή Επανάσταση μέσα από τα σχολικά βιβλία»
 Λαϊκό – Ρεμπέτικο Γλέντι με τους «laτρεις»
Στον παιδότοπο:
 Φτιάχνουμε «Το μαγικό κολιέ της φιλίας»
 Θέατρο σκιών του Κοσμά Παναγιώκα
 Κάνουμε πειράματα φυσικής και χημείας!
Δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ
 Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού βασισμένο στο βιβλίο του Αρ. Γκαϊντάρ «Το σχολείο».
 Όλοι θα κερδίσουν από μια αναμνηστική σοβιετική αφίσα, ταυτόχρονα θα διατίθεται το περιοδικό μας, «Το κόκκινο αερόστατο», που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες».
Και τις δύο ημέρες στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν έκθεση με τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», διαδραστική ψηφιακή έκθεση για την ΟΚΝΕ, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και θεματικοί χώροι όπου θα πραγματοποιούνται συζητήσεις.
ert.gr