Τη δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (μεταξύ αυτών και εκείνη της Λάρισας) έχει θέσει ως στόχο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ) για το 2020.

Αυτό τονίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκου και της Ειδικής Γραμματέως Διαρθρωτικών Ταμείων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριας Νίκης Δανδόλου, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και μελετητών έργων από 17 περιοχές της χώρας.

Η σύσκεψη είχε ως θέμα την επιτάχυνση διαδικασιών για τις εγκρίσεις χρηματοδότησης, αδειοδότησης και δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν την πρόοδο των έργων και υπέβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα στο ΥΠΕΝ.

Οι συγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων αφορούν τις περιοχές: Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Λαμία, Βόρειος Έβρος, Λέσβος, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησος, Μύκονος, Φωκίδα, Άνδρος, Τήνος, Κεφαλονιά.

Στη Λάρισα, σύμφωνα με το τεύχος τεχνικών δεδομένων του έργου, η μονάδα που θα γίνει στον υπάρχοντα χώρο του ΦΟΣΔΑ θα αποτελείται ουσιαστικά από τα παρακάτω βασικά έργα:

-Μονάδα μηχανικής διαλογής-επεξεργασίας απορριμμάτων.

-Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας οργανικών βιοαποβλήτων.

-Μονάδα ραφιναρίας παραγόμενου κομπόστ.

-Συνοδά έργα υποδομής.

Η ακριβής ωστόσο τεχνολογία επεξεργασίας θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Μελέτης, μετά από συγκριτική αξιολόγηση των διαθέσιμων τεχνολογιών για τη διαχείριση των αποβλήτων σε συμφωνία με το ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας.