Το έργο τέχνης «Μεσαριά και Αντάρτης» (1975-76) του Λουκά Βενετούλια ανήκει πλέον στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ύστερα από δωρεά του επίτιμου δικηγόρου κ. Γιάννη Διαμαντή. Η γενναιόδωρη χειρονομία εκ μέρους του διακεκριμένου ποινικολόγου ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Απόστολο Καλογιάννη Δήμαρχο Λαρισαίων κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ – Στάση Λάρισας 1987-2017» του Νίκου Καλτσά το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.
Με αφορμή την έκθεση που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο με τίτλο «ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑΣ (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής ‘παρουσίας’» στην Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα, ο κ. Διαμαντής, ο τελευταίος «μεγάλος Δικαστικού Μεγάρου» όπως τον αποκαλούν οι ίδιοι οι συνάδελφοί του, προχώρησε στη δωρεά του έργου που του είχε χαρίσει ο Λουκάς Βενετούλιας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα έργα του καλλιτέχνη, το οποίο φέρει έντονα το συναισθηματικό φορτίο της βαθιάς και μακρόχρονης φιλίας του κ. Διαμαντή με τον Λουκά Βενετούλια. Για αυτή την ξεχωριστή πράξη δωρεάς του κ. Διαμαντή προς το μουσείο η κ. Δέσποινα Βενετούλια, σύζυγος του ζωγράφου, δήλωσε χαρακτηριστικά στη γραπτή της επιστολή: «Πατριώτες δεν είναι αυτοί που δηλώνουν Έλληνες αλλά όσοι δηλώνουν έμπρακτα και διαχρονικά την αγάπη τους για την πατρίδα».
Ο Λουκάς Βενετούλιας, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της Νεοελληνικής Τέχνης, είχε ζωγραφίσει πολλά έργα με αναφορά στη Σαντορίνη. Έξι έργα του σχετικά με το κυκλαδίτικο νησί φιλοξενούνται στην τρέχουσα έκθεση του μουσείου. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται πια και η νέα πρόσκτηση «Μεσαριά και Αντάρτης» (λάδι σε καμβά, 80x100 εκ.). Αντίστοιχα, έργο με τίτλο «Μεσαριά» (1975) με θέμα το ίδιο τοπίο αλλά με διαφορετικό παρένθετο στοιχείο, ανήκει στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου στην Αθήνα.
Η δωρεά εκ μέρους του κ. Διαμαντή έχει βαρύνουσα αξία για την ενίσχυση των συλλογών του Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και του σύγχρονου ρόλου του ως φορέα πολιτισμού. Μέσα από τέτοιες τιμητικές χειρονομίες επιβεβαιώνεται η σημασία των ιδιωτικών δωρεών, ώστε η τέχνη να διαδίδεται στο ευρύ κοινό και να ενδυναμώνεται ο θεσμός του μουσείου ως οργανισμού ζωντανού και ανοιχτού στην κοινωνία.
Σημειώνεται ότι η έκθεση «ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑΣ (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής ‘παρουσίας’» θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2018. Στο πλαίσιο της έκθεσης υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων από το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου, καθώς και ανοιχτές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες από την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, Ιστορικό της Τέχνης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας, οι ημερομηνίες των οποίων ανακοινώνονται κάθε φορά από το μουσείο.