Για το κρισιμότητα των ευρωεκλογών, αλλά και την επίθεση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, που επισκέφθηκε σήμερα τη Λάρισα, ενώ το απόγευμα θα είναι εκ των ομιλητών στην εκδήλωση που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών Λάρισας για την Προοδευτική Συμμαχία στην αίθουσα του ΤΕΕ.
Ο πρώην υπουργός παράλληλα αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό που ήταν μία πρωτόγνωρη εικόνα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη από τον όγκο των ανθρώπων που προσπάθησαν να βρούνε καταφύγιο, χαρακτηρίζοντάς την ως μία τρομακτική εικόνα.
Παράλληλα μίλησε για την Προοδευτική Συμμαχία που θα πρέπει να είναι ένα μέτωπο κόντρα στην ακροδεξιά, από ανθρώπους που δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχουν τις ίδιες απόψεις, αλλά να αντιμετωπίσουν τον κοινό κίνδυνο.
Στην αρχική του τοποθέτηση είπε: «Δείξατε μία αλληλεγγύη εδώ στη Λάρισα και βοηθήσατε όλοι. Στην περιοχή όλοι σταθήκατε και οφείλω να το τονίζω συνέχεια. Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να τονίσω την κρισιμότητα των ευρωεκλογών. Βρισκόμαστε σε μία άγρια επίθεση της ακροδεξιάς. Αυτό το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα ακόμα και μέσα από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι και το χειρότερο πως βλέπουμε το λόγο μέσα από την παραδοσιακή δεξιά. Είναι ένα θέμα ουσίας όλο αυτό. Τα μέτρα λιτότητας και η άνοδος του νεοφιλελευθερισμού έπαιξε μεγάλο ρόλο.
Βλέπουμε μία μεγάλη αλλαγή στη δεξιά ακόμα και στην Ευρώπη. Από τον Γιούνκερ φτάσαμε στο Βέμπερ. Ο πρώτος όμως είχε θέσεις ενάντια στο Grexit, άφηνε «παράθυρα» στο κοινωνικό κράτος, ακόμα και στο μεταναστευτικό είχε λύσεις. Από την άλλη ο Βέμπερ που θαυμάζεται από τον κ. Μητσοτάκη έχει απλές θέσεις. Θα αφήσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Λιτότητα, όχι αυξήσεις μισθών, όχι μείωση στη φορολογία.
Πρέπει να αντέξουμε σ’ αυτή την επίθεση λοιπόν, αλλά και χωρίς μαγικά ραβδάκια να ανατρέψουμε την κατάσταση. Με μικρές εφαρμόσιμες προτάσεις να συσπειρώσουμε τους ανθρώπους. Εμείς όλο αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Το τελευταίο χρόνο οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες σπάνε τη σχέση τους με την παραδοσιακή δεξιά και προτείνουν τη δημιουργία ενός μετώπου προς όφελος των Ευρωπαίων.
Γι’ αυτό χρειάζεται αυτοπεποίθηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός και έχει αυτοπεποίθηση και μπορεί να μπει σ’ αυτό το μέτωπο. Μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις έτσι ώστε να δημιουργηθούν όμως δυνατές συμμαχίες».
Για τα σκάνδαλα και το ρόλο που παίζουν στις εκλογές: «Τα σκάνδαλα προέκυψαν. Από εμάς καταβάλετε μία προσπάθεια έτσι ώστε στις εκλογές να αναδειχθεί η σοβαρότητα του ζητήματος, αλλά ας μην παραβλέπουμε πως είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Η απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι διαφορετική για τις συμμαχίες, αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε και την πλάτη στον ελληνικό λαό με τα σκάνδαλα που έχουν υπάρξει».
Για το Μακεδονικό: «Θέλω να δείτε την εικόνα πίσω από τις αποδοκιμασίες. Συνήθως βρίσκονται 15-20 άτομα που είναι ακραίοι, είναι ακροδεξιοί, είναι φασίστες σε τέτοιες ενέργειες. Η εικόνα για την Μακεδονία δεν είναι ξεκάθαρη. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή συμφωνία που δεν την θέλουν οι ακροδεξιοί, ο κόσμος καταλαβαίνω πως έχει ένα αγκάθι, αλλά με το πέρασμα των χρόνων θα κατανοήσει καλύτερα τη συμφωνία».
Για τις εθνικές εκλογές: «Η άποψη του κ. Μητσοτάκη είναι πως αυτές οι εκλογές είναι μία δημοσκόπηση. Ένα δημοψήφισμα για τις εκλογές που ζητάει κάθε δύο μήνες. Σίγουρα όμως θα δημιουργηθούν θέματα από την ψήφο του κόσμου και στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Ο κόσμος πρέπει όμως να θυμάται πως ψηφίζοντας τον κ. Μητσοτάκη ψηφίζει και τον κ. Βέμπερ».
Για το ΚΙΝΑΛ: «Το ΚΙΝΑΛ σήμερα αδυνατεί να εκφράσει τη σοσιαλδημοκρατία. Στην Ευρώπη καλούν αντίστοιχα τον κ. Τσίπρα και εδώ θέλουν διώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Πάνω από τρία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες γι’ αυτή τη συμμαχία».

tinealarissa.gr