«Η κυβέρνηση επέλεξε για ακόμη μια φορά τον τακτικισμό, ο οποίος μπορεί – με την χρήση ενός ισχυρού ιδεολογήματος, όπως είναι η απλή αναλογική – να εξυπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά της με επιτυχία, δεν υπηρετεί όμως το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας. Δηλαδή τη σταθερότητα, την ανανέωση, τις συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων και τις συνεννοήσεις που είναι απαραίτητες, για να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτή η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να επιβάλει μια πραγματικά βαθιά μεταρρύθμιση για τα επόμενα 20 χρόνια. Προτιμά, όμως, να αναμασά κοινοτυπίες και να αντιγράφει πολιτικές πρακτικές που πολλές φορές έχουν χρεοκοπήσει κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, Κώστας Μπαργιώτας, μιλώντας ως ειδικός αγορητής στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο.
Αναφερόμενος στην έννοια της απλής αναλογικής τόνισε ότι δεν είναι απλή και άδολη, καθώς όλα τα συστήματα είναι σύνθετα. Συγκεκριμένα, είπε «αν θέλουμε να δούμε τι γίνεται στις ώριμες δημοκρατίες της Δύσης, αντί να τσαλαβουτάμε σε ιδεολογήματα και απόψεις μιας Αριστεράς του 3% της Μεταπολίτευσης, θα δούμε ότι τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, έχουν αναλογικά συστήματα, αλλά κανένα δεν έχει σύστημα που να μπορεί να συγκριθεί με το διπλανό του. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει ένα σύστημα απλής αναλογικής καθαρό και άδολο, αλλά υπάρχουν αναλογικά συστήματα προσαρμοσμένα στις πραγματικότητες και τις ανάγκες των χωρών».
Επεσήμανε, επίσης, τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από μια εφαρμογή ενός συστήματος απλής αναλογικής λέγοντας «στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, μια ισχυρή αριστερή πλειοψηφία, καθιέρωσε στη Συντακτική Συνέλευση την απλή αναλογική, για να ακολουθήσει μια εξαιρετικά ασταθής περίοδος. Η απλή αναλογική, ενδεχομένως να μην βοηθά τις δημοκρατικές δυνάμεις σε περιόδους κρίσης και πολιτικής αστάθειας».
Στη συνέχεια, ο κ. Μπαργιώτας, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το απαράδεκτο ισχύον εκλογικό σύστημα, λέγοντας «πρέπει να αλλάξουν και οι χαώδεις περιφέρειες – η χαρά της διαπλοκής και των μηχανισμών – να χτυπηθεί η διαπλοκή, και κυρίως να χτυπηθεί το ρουσφέτι και οι σταυροθηρικοί μηχανισμοί».