Στην ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών στοχεύει ο δήμος Λαρισαίων από το 2020, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις μελέτες που έχουν ήδη αποφασιστεί από τη δημοτική αρχή.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά τόσο την εσωτερική δομή του δήμου, όσο και τις υπηρεσίες που θα μπορεί να προσφέρει προς τους πολίτες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Ψηφιακών Πολιτικών - Έξυπνης πόλης Κωνσταντίνος Διαμάντος, τόνισε ότι ο προγραμματισμός του δήμου Λαρισαίων αφορά τη λήψη πρωτοβουλιών και συνεργασιών με διάφορους επιστημονικούς φορείς και ειδικά με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ψηφιακή αναβάθμιση του δήμου αλλά και την σύγχρονη πληροφόρηση των πολιτών.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναμένονται να πάρουν «σάρκα και οστά» το επόμενο διάστημα ο κ. Διαμάντος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση του προγράμματος ΙΡΙΔΑ που αφορά την εσωτερική λειτουργία του δήμου και την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, ήδη ο δήμος βρίσκεται στη διαδικασία εκπαίδευσης ενός συντονιστικού υπαλλήλων, όπου με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσει τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους, αλλά και τους αιρετούς, για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος ΙΡΙΔΑ.

Παράλληλα σημείωσε ότι στο ψηφιακό πακέτο, ετοιμάζεται από τον δήμο Λαρισαίων και ένα πρόγραμμα για την ψηφιακή επικοινωνία των πολιτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μπορεί ο πολίτης να προβαίνει σε ηλεκτρονική αίτηση για διάφορα έγγραφα, δικαιολογητικά, πιστοποιητικά κα.

Ο κ. Διαμάντος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για την υπάρχουσα λειτουργία του προγράμματος Novoville, όπου ο πολίτης ήδη μπορεί και ενημερώνει τον δήμο ηλεκτρονικά για κάθε ζημιά ή παράπονο που έχει στην καθημερινότητα του.

Επίσης είπε ότι αναμένεται από τη νέα χρονιά μια στρατηγική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την υλοποίηση μιας ψηφιακής εφαρμογή για κινητά και ταμπλέτες που θα προσφέρει «ολοκληρωμένη πληροφόρηση και προσβασιμότητα με στόχο την τουριστικό και πολιτιστικό αποτύπωμα της Λάρισας».

Η ψηφιακή εφαρμογή, σύμφωνα με τον κ. Διαμάντο, θα δίνει τη δυνατότητα πληροφόρησης σχετικά με το τι συμβαίνει στο κέντρο της Λάρισας, για πτυχές της καθημερινότητας, όπως είναι ενδεχομένως κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους, η διοργάνωση εκδηλώσεων, διάφορες δράσεις του δήμου αλλά και ιδιωτών, οι ημερίδες, τα συνέδρια, οι πολιτιστικές δραστηριότητες κ.α.

«Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη μέσα από το κινητό του να ενημερώνεται για τα μουσεία, ή τα μνημεία που υπάρχουν στην πόλη, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής ξενάγησης στα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος» είπε ο κ. Διαμάντος και συμπλήρωσε: «Επίσης θα μπορεί ο πολίτης να ενημερώνεται για την κατάσταση στο κέντρο της πόλης, για διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις, καθώς και για γεγονότα στον τομέα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας.

Θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να ενταχθούν στην εφαρμογή, εκτός των άλλων, και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ, ώστε να προσφέρεται στον χρήστη η δυνατότητα επιλογής».

Σημειώνεται, πως ο προγραμματισμός των παραπάνω αναμένεται να αποτυπωθεί και θα αρχίσει να υλοποιείται από το νέο έτος. Η διαδικασία θα προχωρήσει μετά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης που θα αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου Λαρισαίων.

Ηλίας Σκυλλάκος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)