Δυο σημαντικές αλλαγές που ανοίγουν νέες προοπτικές στους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων - ΕΠΑΛ ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και  εφαρμόζονται  την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Η πρώτη αφορά την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας) για εισαγωγή όχι μόνο στην ΑΣΠΑΙΤΕ και σε Σχολές, Τµήµατα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ, σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωµατικών των Ενόπλων Δυνάµεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστικής, των Σχολών της Ακαδηµίας Εµπορικού Ναυτικού και σε ειδικό ποσοστό θέσεων επί του συνολικού αριθµού εισακτέων όπως μέχρι τώρα ίσχυε αλλά και πρόσβαση σε τµήµατα σχολών των Πανεπιστηµίων, για ειδικό ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% επί του αριθµού των θέσεων κατά τµήµα, σε τµήµατα αντίστοιχα µε τους τοµείς φοίτησης στο ΕΠΑΛ. (ΦΕΚ 545/22-2-2017).
Η δεύτερη αφορά τους  ενήλικες απόφοιτους των ΕΠΑΛ οι οποίοι  μπορούν να παρακολουθήσουν το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας  9μηνης διάρκειας με πρόγραμμα 28 ωρών την εβδομάδα (1 μέρα στο σχολείο για 7ωρο  εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας και 4 ημέρες σε χώρο μαθητείας Δημόσιο ή Ιδιωτικό). Κατά τη διάρκεια της μαθητείας λαμβάνουν αμοιβή (75% του κατώτατου ημερομισθίου) και ασφαλίζονται. Μετά από εξετάσεις θα λάβουν πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5. (ΦΕΚ 490/20-2-2017).
Υπενθυμίζουμε ότι στην Α τάξη του ΕΠΑΛ  διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, προσανατολισμού και επιλογής για να μπορέσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές  να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές και να επιλέξουν στη Β τάξη τομέα και στη Γ τάξη ειδικότητα. Οι τομείς που λειτουργούν στη Β τάξη είναι 9  (Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος – Διοίκησης και Οικονομίας -  Δομικών έργων, δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού - Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού– Μηχανολογίας – Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων – Πληροφορικής – Εφαρμοσμένων τεχνών – Υγείας, Πρόνοιας, Ευεξίας) και οδηγούν σε 36 ειδικότητες στη Γ τάξη.
Με ενδοσχολικές εξετάσεις αποκτούν απολυτήριο λυκείου – ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου και επιπλέον πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 σύμφωνα με το Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
Επιδιώκοντας την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των μαθητριών και μαθητών αλλά και των γονέων τους η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας δια των υπευθύνων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ΚΕ.ΣΥ.Π. Λάρισας διοργανώνει ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, ώρα 19:00.
Η ενημέρωση θα εστιάσει στη δομή και λειτουργία των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ, στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και γενικά στις επιλογές των αποφοίτων, στους τομείς και τις ειδικότητες που διαθέτουν τα ΕΠΑΛ της περιοχής μας και στο νέο θεσμό της μαθητείας.
Επίσης διοργανώνει την εκδήλωση Ανοικτές Θύρες στα Εργαστηριακά Κέντρα των Επαγγελματικών Λυκείων σε συνεργασία και με τα 3 εργαστηριακά Κέντρα της πόλης από τις 25-28 Απριλίου 2017 ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις μαθήτριες και μαθητές της Γ Γυμνασίου να γνωρίσουν  το περιβάλλον εργασίας,  το αντικείμενο σπουδών και  τη  μορφή των  εργαστηριακών  ασκήσεων  σε κάθε τομέα και ειδικότητα ώστε να αποφασίσουν συνειδητά για την επιλογή σπουδών τους. 
Οι εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ. γίνονται τον Ιούνιο.