Τα περισσότερα από τα παιδάκια στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας έφτασαν βρέφη στη χώρα μας. Σήμερα, στα 3 τους χρόνια προσπαθούν με τους γονείς τους να βρουν ρυθμό στο camp.
Ο βρεφονηπιακός σταθμός που μόλις άρχισε να λειτουργεί μέσα στη δομή και οι νηπιαγωγοί σε αυτό στοχεύουν.
Από τον περασμένο Δεκέμβρη λειτουργεί στη δομή νηπιαγωγείο για παιδιά από 4 εως 6 χρόνων, με ευθύνη του υπ.παιδείας και της Ύπατης Αρμοστείας. Το παρακολουθούν 26 προσφυγόπουλα. Ωστόσο, η πλειονότητα των παιδιών είναι ηλικίας 2-3 ετών.
Την ανάγκη αυτή εντόπισε και ικανοποίησε  ο Δήμος Λαρισαίων που έθεσε σε λειτουργία τον βρεφονηπιακό σταθμό με δικό του προσωπικό.
Ο Δημήτρης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, είπε στην ΕΡΤ ότι το στοίχημα είναι τα παιδιά να βρουν κανονικότητα, να παίξουν, να μάθουν σε οργανωμένο χώρο, με παιδαγωγούς, όπως αρμόζει στην ηλικία τους.
Ήδη, δρομολογούνται και συναντήσεις με ψυχολόγους για τους γονείς.
Στον βρεφονηπιακό σταθμό γράφτηκαν ήδη 40 παιδάκια.

Η Ιχουάντι μας είπε «Έβλεπα τα παιδιά μου λυπημένα, να περιφέρονται στο καμπ και μέσα στα κοντέινερ. Τώρα είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό το νέο σχολείο και τα παιδιά μου πολύ ευτυχισμένα»
Όσο για τη γλώσσα, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, μας λένε οι νηπιαγωγοί. Μιλάμε, λένε, τη γλώσσα του σώματος
Για τα παιδιά η γλώσσα μπορεί να λεπτομέρεια, ωστόσο για τους ενήλικες η άγνοια των ελληνικών αποθαρρύνει την κοινωνική τους ένταξη. Σε 15 μέρες με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων και σε συνεργασία με το εναλλακτικό σχολείο του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και της Ύπατης Αρμοστείας, πρόσφυγες μέσα στο καμπ αλλά και από τα διαμερίσματα στα οποία έχουν μετεγκατασταθεί  στις γειτονιές της Λάρισας  θα λάβουν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
«Για όσο διάστημα μείνουν στη χώρα μας, να μπορούν να επικοινωνήσουν, να συνεννοηθούν, αυτός είναι ο στόχος» τόνισε ο κ.Δεληγιάννης.

ert.gr