«Θετικά» χαρακτηρίζει τα σημάδια στην ελληνική οικονομία, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας πως η «αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης μαρτυρούν ότι η οικονομία κινείται σε ανοδική τροχιά».

Όσον αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αγροτική ανάπτυξη ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να επιτευχθεί είναι «η υψηλή προστιθέμενη αξία μέσω συνεταιριστικών σχημάτων και ομάδων παραγωγών» ενώ τονίζει πως στόχος της κυβέρνησης «είναι η μείωση του κόστους παραγωγής όπως και το ενεργειακό κόστος των αγροτών».

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει πως «ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, αποτελεί η αλλαγή σχέσης ζωικού-φυτικού κεφαλαίου, υπέρ της ζωικής παραγωγής (με εισαγωγές τυροκομικών-γαλακτοκομικών προϊόντων), ώστε να έχουμε μεγάλη προστιθέμενη και θρεπτική αξία και μείωση των εισαγωγών των ζωοτροφών»

Τέλος, σχετικά με τη διεξαγωγή των περιφερειακών συνεδρίων για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως το νόημα των συνεδρίων «είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν στον τόπο και μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση και διάλογο με όλους τους φορείς και την κοινωνία να τεθούν οι στόχοι για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Έντονη είναι η συζήτηση των τελευταίων ημερών για τη δυνατότητα επιστροφής της χώρας στις αγορές. Εκτιμάτε πως υπάρχουν πράγματι θετικά σημάδια;

Σαφώς υπάρχουν θετικά σημάδια. Από το τέλος του 2016 διαφαινόταν ότι θα άλλαζε το οικονομικό κλίμα προς το καλύτερο. Οι άνθρωποι της παραγωγής το διαπιστώσαμε νωρίς και για πρώτη φορά το διεθνές πολιτικό σύστημα το αναγνωρίζει. Η συζήτηση για το χρέος έχει ανοίξει, έχουν αποφασιστεί μέτρα και υπάρχει σαφής ημερομηνία εξόδου στις αγορές. Τέλος, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης μαρτυρούν ότι η οικονομία κινείται σε ανοδική τροχιά και η έξοδος από τα μνημόνια διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Διαπιστώνει κανείς πως είναι έντονο το ενδιαφέρον σας σχετικά με τον αγροτικό τομέα. Πώς βλέπετε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αγροτική ανάπτυξη;

Θετικό, αλλά χρειαζόμαστε κι άλλες πρωτοβουλίες και συνέργειες για να επιτύχουμε τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η υψηλή προστιθέμενη αξία μέσω συνεταιριστικών σχημάτων και ομάδων παραγωγών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Ευρώπη η διακίνηση των προϊόντων μέσω συνεταιρισμών αγγίζει το ποσοστό της τάξης του 80% ενώ στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 10-12%, πράγμα το οποίο δείχνει ότι τα συνεργατικά σχήματα αποτελούν πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων για τον αγροτικό κόσμο αλλά και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού-φορολογικού συστήματος, είναι η βάση για μια ανάπτυξη που βασίζεται στον Έλληνα αγρότη.

Ωστόσο η κριτική στελεχών της Ν.Δ συνεχίζεται και με αφορμή για παράδειγμα το κόστος παραγωγής, αλλά και σε σχέση με την υπόθεση των αποζημιώσεων των αγροτών κτλ

Το κόστος παραγωγής είναι μεν υψηλό, όμως παραμένει τα τελευταία χρόνια στα ίδια επίπεδα. Στόχος μας είναι η μείωση του κόστους αλλά και της ενέργειας, το ενεργειακό δηλαδή κόστος. Άλλωστε αυτή είναι η πολιτική μας γραμμή, η οποία εκφράστηκε και μέσω της μείωσης του ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 13%. Επίσης, ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία του net metering το οποίο συνίσταται στην αυτοκατανάλωση της αυτοπαραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, ενώ οργανώνουμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να ελέγχουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ελληνικών προϊόντων. Κρίσιμα προβλήματα στο ζήτημα του αυξημένου κόστους παραγωγής, αποτελούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις και τα καρτέλ παραγωγής. Πρέπει να πετύχουμε ποσοστιαία αύξηση του κόστους παραγωγής με οικονομίες κλίμακας ώστε να έχουμε φθηνότερες εισροές μέσω logistics.

Ένα ακόμα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο είναι τα λιβάδια τα οποία σε συνδυασμό με τα δάση μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Μεγάλο στοίχημα για εμάς, αποτελεί η αλλαγή σχέσης ζωικού-φυτικού κεφαλαίου, υπέρ της ζωικής παραγωγής (με εισαγωγές τυροκομικών-γαλακτοκομικών προϊόντων) ώστε να έχουμε μεγάλη προστιθέμενη και θρεπτική αξία και μείωση των εισαγωγών των ζωοτροφών, στόχοι οι οποίοι δεν θα επιτευχθούν αμέσως αλλά σε βάθος χρόνου. Τέλος, είναι αναγκαίο να βελτιωθούν οι κρατικές υπηρεσίες των αγροτών όπως ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να καταβάλλονται έγκαιρα οι πληρωμές και οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Υλοποιούμε δηλαδή πολιτική, πάνω σε αυτούς τους στόχους.

Συμμετείχατε στην πανθεσσαλική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για το αγροτικό ζήτημα. Κόστος παραγωγής, ΕΛΓΑ και το θέμα της ανάπτυξης της υπαίθρου ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα;

Πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη με σκοπό την καταγραφή και την ανάλυση των ζητημάτων σε τομείς που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση. Επίσης έγινε μια προετοιμασία για το περιφερειακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί, σε διαβούλευση με την κοινωνία, όπου θα συζητήσουμε για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν στο επικείμενο συνέδριο. Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ, επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό του και την εκ νέου αναδιάρθρωση του ώστε να είναι ένας αμιγώς δημόσιος ασφαλιστικός φορέας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ομιλητής στο πρώτο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αντίστοιχα περιφερειακά συμβούλια θα γίνουν σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει η πρωτοβουλία αυτή την ελληνική περιφέρεια;

Οι φορείς είναι αναγκαίο μέσω του περιφερειακού συνεδρίου να θέσουν τους στόχους. Το νόημα του συνεδρίου, είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν στον τόπο και μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση και διάλογο με όλους τους φορείς και την κοινωνία να τεθούν οι στόχοι για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση θα αποκτήσει μια γενική εικόνα για τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας προκειμένου να εκπονήσει δράσεις οι οποίες θα βασίζονται σε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κάθε τόπος, αναδεικνύοντας τα. Ο διαδραστικός αυτός διάλογος θα αποτελεί τη σύνδεση του κράτους με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν υπήρχε.

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Ηλία Σκυλλάκο